Den vårdare som i lördags förmiddag knivskars till döds av en av de boende på ett serviceboende i Tullinge söder om Stockholm borde haft larm eller en kollega med sig. Det anser Kommunal. Kommunen gör en annan bedömning. 

Den 22-årige brukaren på boendet för människor med funktionsnedsättning sitter nu anhållen misstänkt för mord.

I helgen sa Kommunals lokale ordförande Lelle Eriksson till Aftonbladet att 22-åringen nyligen varit inskriven för psykiatrisk vård, och att det tidigare förekommit hot. Facket anser att vårdaren borde ha rustats med larm, eller att det skulle ha funnits dubbelbemanning på arbetsplatsen.

–  Jag har full förståelse för att de här frågorna kommer. Men den gripnes personliga förhållanden kan vi inte kommentera. Den informationen får facket stå för, säger Anne Lundkvist, chef för vård- och omsorgsenheten i Botkyrka kommun, där den nu avlidne vårdaren var timanställd sedan cirka 15 år .

Har det funnits hot mot personalen tidigare?

– Det jag hört i dag är att det har funnits. Då har vi också satt in åtgärder, i det fallet dubbelbemanning. Vilket man senare avslutat för att man bedömde att man inte hade några sådana kontakter längre.

Nu fanns inte det behovet?

– Utifrån vad som hänt kan jag inte säga att behovet inte fanns. Men kommunens bedömning är att det inte har behövts.

Enligt Arbetsmiljöverket hade ingen anmälan kommit in från Botkyrka kommun. Myndigheten hade under förmiddagen inte heller självmant åkt till brottsplatsen för att göra en egen undersökning. Enligt Anne Lundkvist är dock en av dagens arbetsuppgifter – utöver krismöten för anhöriga, personal, boende och grannar – att skriva en tillbudsrapport till Arbetsmiljöverket.