Filipstads kommun döms att betala 20 000 kronor i ersättning till en elev som sextrakasserats på ett av gymnasieskolans yrkesprogram. Skolan brast i att reda ut vad som egentligen hänt. Därför kunde trakasserierna fortsätta i ett halvår.

Värmlands tingsrätt konstaterar i domen att det är ”ostridigt” att kvinnan, som då var i 18-årsåldern, blivit trakasserad sexuellt av en manlig klasskamrat. Och att det handlat om ett upprepat beteende. Det håller även skolan med om. Däremot anser skolan inte att man brustit så pass mycket i sin egen utredning att det finns grund för att ge kvinnan ersättning.

Men tingsrätten håller inte med. Och dömer kommunen, som är huvudman för skolan, att betala 20 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Och rättegångskostnader till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som drivit fallet, på 50 000 kronor.

Trakasserierna började strax före jul under elevernas sista år på gymnasiet. Enligt DO har den manliga eleven kläckt ur sig saker som: ”Du har snygg häck.” Och när kvinnan skulle träffa sin pojkvän: ”Han kanske ska ta dig bakifrån, det kanske du gillar.” När de städade köket började mannen jucka med en golvskrapa och sa: ”Du kanske vill suga av mig”. Sedan fortsatte det.

Hon pratade med sin mentor, som i sin tur pratade med rektor, som i sin tur aldrig återkom till henne. Efter flera månader av trakasserier fick kvinnan vända sig till kurator. Men inget hände med mannen. Till slut kontaktade kvinnans pojkvän skolans verksamhetschef som hade ett samtal med mannen, som då slutade trakassera kvinnan. Lagom tills de båda skulle ta studenten. Totalt pågick de dagliga trakasserierna under ett halvår.

Tingsrätten konstaterar att inga samtal dokumenterats skriftligt. Skolan pratade visserligen med mannen vid två eller tre tillfällen. Men det ledde inte till att trakasserierna slutade. Och skolan gjorde heller ingen egen uppföljning av vad som pågick.

Skolan är också skyldig att ha en likabehandlingsplan som uppdateras varje år. Det fanns ingen sådan plan för det aktuella året. Bara en gammal, som inte ens var färdigskriven.

DO hade yrkat på en ersättning om 80 000 kronor till kvinnan.