Annelie Nordström, Kommunals ordförande, är trött på att inget händer. Förbundets nya valtaktik är att driva en egen linje och frigöra sig från Socialdemokraterna.   Foto: Annika af Klercker

Annelie Nordström, Kommunals ordförande, är trött på att inget händer. Förbundets nya valtaktik är att driva en egen linje och frigöra sig från Socialdemokraterna. Foto: Annika af Klercker

 

Kommunal byter taktik och ställer hårda krav på ­Socialdemokraterna om rätten till heltid och fem andra frågor. Och ­Kommunals ordförande Annelie Nordström vill att Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen för att sätta  press på de andra partierna.

– Vi har pratat om heltid i 20 år och vi har väntat på heltid i 20 år. Och det har inte hänt något. Nu kan vi inte vänta mer. Nu måste kravet bli verklighet, säger Annelie Nordström.

Hon är laddad inför valrörelsen och ska ut och prata med Kommunals medlemmar på deras arbetsplatser. Hon ska diskutera de frågor som är viktiga för dem. Och hon ska berätta om vilka partier som är intresserade av de frågor som Kommunal lyfter fram. Tanken är att Kommunal ska fortsätta att driva sina krav även efter valet.

– Det är dags att sluta gosa med Socialdemokraterna. Vi har ett behov av att driva en egen linje och jag tycker nog att vi i Kommunal många gånger haft för få egna uppfattningar. Och för oss är det särskilt viktigt att agera självständigt eftersom politikerna även är våra arbetsgivare, säger hon.

Kommunal har en egen valplattform med sex krav, som facket ska förespråka under valrörelsen bland annat genom att ställa krav på partierna. Tanken bakom kraven är att de är till nytta för fackets medlemmar.

Gemensamt för kraven är att de syftar till jämställdhet och bland dem finns förutom rät­ten till heltid även tredelad föräldraförsäkring och ökad bemanning i barn- och äldreomsorgen.

– Allt hänger ihop. Om äldreom­sorgen är dålig kommer kvinnor att jobba mindre för att ta hand om sina föräldrar, och dessa kvinnor får då lägre pension och lever ett sämre liv.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven förespråkar avtalsförhandlingar om heltid för hela kommunsektorn. Det tycker Annelie Nordström är bra, men det räcker inte med en sådan utfästelse.

– Det räcker inte att lova något. Inte förrän det är genomfört kan vi ropa hej.

För Kommunal är målet ett regeringsskifte och även om Annelie Nordström tänker rösta på S så kommer Kommunal även att tala om de andra partierna som stöder fackets krav. Annelie Nordström nämner Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.

– Feministiskt Initiativ behövs i riksdagen som en blåslampa på de andra parterna. Inget av de andra partierna har tillräckligt fokus på jämställdhet.

 

Läs också:

LO ställer egna krav

TCO taggar ner när valet närmar sig

LO-förbund splittrade inför valet – men landar i S

S partisekreterare: Ja, det går långsamt

Arbetsgivarnas viktigaste valfrågor

Kommunals valplattform

• Öka bemanningen i barn- och äldreomsorgen
• Rätt till heltid
• Barnomsorg på obekväma tider
• Fler unga med fasta jobb i välfärden
• Sänk avgiften och höj taket i a-kassan
• Inför tredelad föräldra­för­säkring