Stillbild ur The Leopard (Western Union Series), 2007, av Isaac Julien. Med benäget tillstånd av konstnären och Victoria Miro, London.

Stillbild ur The Leopard (Western Union Series), 2007, av Isaac Julien. Med benäget tillstånd av konstnären och Victoria Miro, London.

Konsten gör egentligen inte det outhärdliga mer uthärdligt. I allra bästa fall kan den som Isaac Juliens film- och videoinstallationer ändå göra det hela något mer gripbart och förståeligt.

Det tänker jag när jag under sommaren ser de ganska kortfattade nyhetsnotiserna med rapporter från den italienska kustbevakningen om flyktingars försök att sig över Medelhavet i överfyllda båtar. Eller när jag läser kulturtidskriften Gläntas senaste nummer med just migrationer som tema.

I den pågående samlingsutställningen ”Barockt” på Kulturhuset i Stockholm visas Isaac Juliens videoverk The Leopard från 2007 där soldränkta stränder, koreograferade danssekvenser blandas med bilder på slitna och söndertrasade småbåtar till en på alla sätt stark (såväl visuellt som ämnesmässigt) berättelse som inte bara handlar om alla de människor som tvingas ut på den livsfarliga resan över Medelhavet utan om så mycket mer.

Precis som i den stora videoinstallationen ”Ten Thousand Waves” på Fotografiska där historien om hur 23 musselplockande kinesiska gästarbetare 2004 överraskades av tidvattnet och drunknande i norra England utgör utgångspunkten för en berättelse om resor, om arbete och om havets faror men även dess möjligheter. England knyts ihop med Shanghai och med Fujianprovinsen i sydöstra Kina med svindlande vackra bilder på nio videoskärmar utan att den politiska styrkan förtas det minsta.

För här syns det att Isaac Julien behärskar filmmediet när han ger frågor som migrationspolitik en så stark visuell form att det outhärdliga som varje dag sker i dess följd går att ta till sig.

Thomas Olsson

 

Isaac Julien

PÅGÅENDE UTSTÄLLNINGAR

Barockt

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Pågår till och med 19 oktober

Ten Thousand Waves

Fotografiska, Stockholm

Pågår till och med 17 augusti

 

ISAAC JULIENS KONSTNÄRSKAP

Isaac Julien (född 1960) började göra filmer i 80-talets London och har sedan dess rört sig i både konst och filmvärlden. Under åren har han samarbetat med en lång rad musiker, skådespelare och andra konstnärer samtidigt som han alltid fyllt sina verk med såväl litterära som filmiska referenser.

Videoverket The Leopard är till exempel en version av Small Boats som gjordes tillsammans med koreografen Russell Maliphant. 2009 gästspelade Small Boats som dansföreställning i Stockholm.

Den nya titeln The Leopard syftar på Viscontis filmatisering från 1963 av Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman Leoparden från 1956 som även den utspelar sig på Sicilien. Några av scenerna i Isaac Juliens videoverk är dessutom inspelade på samma plats som filmen.

Musiken i Ten Thousand Waves är komponerad av Jah Wobble.

 

Isaac Juliens webbsajt