Det politiskt omstridda rut-avdraget för hushållsnära tjänster har blivit allt mer populärt i hela landet sedan 2009, enligt ny statistik från Skatteverket, rapporterar SVT Rapport.

Av statistiken, beställd av Centerpartiet, framgår att nästan 7 av 10 som använt avdraget har en lön under 32 000 kronor i månaden. Det är en siffra som enligt näringsminister Annie Lööf (C) motsäger rut-avdragets kritiker som hävdar att avdraget är till för rika.

– Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger hon till SVT.

Användandet av de avdragsgilla tjänsterna skiljer sig dock mycket i landet. I norrländska Gällivare använde snittinvånaren avdraget för en bråkdel av snittinvånarnas i Danderyds belopp.

Rut-avdraget har blivit en brännande valfråga i valrörelsen sedan vänsterpartisten Ali Esbati i en debatt upprörde alliansföreträdare genom att kalla dem som utför rut-tjänster för ”tjänstefolk”. Han hävdar att avdraget innebär en överföring av medel till höginkomsttagare och att det bör avskaffas.

C-ledarens beskrivning av att rut-avdraget tvärtom är något som används bland den breda allmänheten, till exempel bland äldre, är felaktig, enligt Esbati.

– Det är inte alls det statistiken visar. Tvärtom vet vi att det är i de rikaste kommunerna som absolut flest använder avdraget och när man ser till hur mycket man använder det blir den bilden extra tydlig, säger han.

– De som tjänar minst använder det i väldigt liten utsträckning.

Samtidigt medger han att de hushållsnära tjänsterna inte bara är för välavlönade.

– Att anlita tjänster i hemmet är naturligtvis ingen överklassföreteelse i sig men att ha en betydande konsumtion av sådana tjänster är betydligt vanligare i välbeställda familjer.

Statistiken Centerpartiet sammanställt visar att användandet av rut-avdraget har ökat i hela landet. Särskilt uppmärksammas ökningen i flera glesbygdskommuner i Norrland.

Sett till hur många personer som har gjort avdrag för någon hushållsnära tjänst — oavsett om det handlar om en enstaka fönsterputsning eller städning av en flerplansvilla flera gånger i veckan — så är majoriteten flerbarnsfamiljer och äldre. Hur mycket de grupperna utnyttjar avdraget i reda pengar framgår dock inte.

Det är stora skillnader mellan landets kommuner hur avdraget har använts. Åselebor som använt rut-avdraget 2013 fick i snitt beviljat 1 500 kronor i avdrag och hade därmed handlat hushållsnära tjänster för minst 3 000 kronor. På Gotland utnyttjades avdraget nio gånger så mycket.

Annie Lööf går till motangrepp mot Ali Esbatis ifrågasättande.

– Det är beklämmande att se vänsterns syn på människor som arbetar inom städbranschen. Man väljer konsekvent att blunda för verkligheten. Nu är det svart på vitt att sju av tio som använder rut-tjänster tjänar under 32 000 i månaden, säger hon och tillägger att det främst handlar om äldre och barnfamiljer.

– Att inte se detta och att fortsätta låta som en kommunist och vara fast i ett 1800-talstänkande där man delar upp jobb i fina och fula — det är anmärkningsvärt. Men inte särskilt förvånande från ett parti som Vänsterpartiet. Det här är en strid om jobben.

Något svar på hur hon ser på skillnaderna i användande av avdraget som syns mellan kommunerna ger hon inte. Däremot tror hon på en jämnare utbredning framöver.

– Det positiva med utvecklingen av rut-sektorn är att allt fler glesbygdskommuner faktiskt använder rut-tjänster. För åtta år sedan var det koncentrerat kring de större städerna. Det vi ser nu är att väldigt många rut-företag ersätter hemtjänsten i kommunerna.

Gutar rutar mest

I snitt beviljades den som gjorde rut-avdrag 4 700 kronor av Skatteverket 2013. De hushållsnära tjänster som har köpts uppgår åtminstone till det dubbla beloppet. Hur mycket avdraget användes skiljer sig dock kraftigt åt mellan kommunerna, sett till hur mycket invånarna beviljades dra av.

Här fick man mest avdrag:

Gotland: 13 714 kronor

Danderyd: 9 5423 kronor

Lidingö: 8 022 kronor

Vaxholm: 7 889 kronor

Sollentuna: 7 592 kronor

 

Här fick man minst avdrag:

Åsele: 1 464 kronor

Malå: 1 473 kronor

Dorotea: 1 636 kronor

Härjedalen: 1 650 kronor

Strömsund: 1 686 kronor