Margot Wallström och Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery

 

Efter 16 år är Margot Wallström tillbaka i politiken. På söndag börjar hon sitt nya liv som valarbetare, eller kanske snarare vallokomotiv, i Umeå.

– Partipolitiken är rolig igen. Det är kul att få komma med i laget som en valarbetare av många, sa hon när Stefan Löfven presenterade nyheten i S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm i dag.

Hon lämnade politiken efter valet 1998 och den misslyckade valturnén tillsammans med Göran Persson. De två drog inte jämnt och hon fick ofta stå i hans skugga.

Nu ska hon emellanåt valtala tillsammans med Stefan Löfven.

– Jag har varit förband förut. Det gick inte så bra. Men jag och Stefan jobbar jättebra ihop, sa hon och påminde om att de turnerade ihop inför EU-valet.

Margot Wallström är ett affischnamn och obefläckat namn. Hon släpar inte på gamla skandaler i bagaget. Det märktes på pressträffen. Det var smockfullt på Sveavägen 68.

Det enda obehagliga någon kunde komma att fråga om gällde Postkodlotteriet, som hon lämnade tidigare i år, och hennes EU-pension. Det kanske inte direkt är sådant som avgör en valrörelse, men i brist på dynamit får man ta Kinapuffar.

– Jag tar inte ut någon EU-pension, inte någon statsrådspension heller. Jag jobbar och har inte gått i pension än, svarade hon.

Stefan Löfven öppnade direkt med att svara på frågan: Vilken ministerpost ska Margot Wallström ha efter valet?

– Ni vet vad svaret är. Det delas inte ut några ministerposter överhuvudtaget.

Margot Wallström fick rivstarta med att presentera en nyhet om den socialdemokratiska klimatpolitiken. S vill satsa en miljard på ett miljömålsprogram. Kommuner, landsting och privata företag ska kunna ansöka om pengar hos Naturvårdsverket, men de måste betala hälften själva.

Fördelen är att saker och ting blir gjorda snabbare om initiativen tas lokalt. Och Margot Wallström underströk att det är bråttom, både för att hennes ett-åriga sonson ska kunna njuta av ren natur och för att regeringen har missat 14 av miljömål.

När Margot Wallström började prata om att hon kunde sig att komma tillbaka blev hon snabbt utnämnd till nästa utrikesminister tidigare i år av journalister och förståsig-påare. Det återstår att se om blir utnämnd till miljöminister nu.

– Hon kommer att ha en viktig roll efter valet. Det kommer att finnas arbetsuppgifter för henne, underströk Stefan Löfven.

Snudd på helgonförklarad

• Margot Wallström började som SSU-ombudsman i Värmland på 70-talet.
• Efter sex år i riksdagen blev hon civilminister, kulturminister och socialminister mellan 1988 och 1998.
• Hon blev näst intill helgonförklarad under sina tolv år i Bryssel, först EU-kommissionär för miljön och sedan som näst högsta hönset efter EU-kommissionen José Manuel Barroso. Själv förklarade hon popularitet hos svenska folket så här under tiden i Bryssel· ”Det kanske är för att jag är så långt bort.”