Den tyska ekonomin krymper. Euroländerna trampar i ekonomiskt bakvatten enligt Eurostat senaste siffror. Europafacket kräver en omläggning av EU:s ekonomiska politik.

Den tyska och italienska ekonomin krymper. Den franska står still. Tillväxten i EU-länderna var oväntat svag under årets andra kvartal, enligt Eurostats senaste siffror.

Euroländerna hade en nolltillväxt, jämfört med årets första kvartal. Sett för hela EU, 28 länder, växte ekonomin med endast 0,2 procent.

– Det är ingen idé att skylla på vädret eller krisen i Ukraina. Den enkla sanningen är att Europa behöver lägga om sin ekonomiska politik. Att bara skära ned utgifter och hoppas att det löser sig, säger Claudia Menne på Europafacket i en kommentar.

Facket har länge krävt att EU inför ett investeringsprogram och har varit kritiska till vad de anser vara en allt för tuff svångremspolitik inom EU.

Claudia Menne hoppas att EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker ska få tillräckligt starkt stöd för att införa ett investeringsprogram inom unionen.

Det som framförallt oroar är att ekonomin i EU:s ekonomiska jätte, Tyskland, krympte med 0,2 procent andra kvartalet, jämfört med första kvartalet. Den italienska ekonomin krympte dessutom lika mycket. Ännu dystrare såg det ut i Rumänien där BNP krympte med 1 procent motsvarande period.

Ljusare ser det ut i Storbritannien och Ungern där BNP växte med 0,8 procent och Polen, Portugal och Spanien vars ekonomier växte med 0,6 procent.

Det andra kvartalet i år växte den svenska ekonomin växte med 0,2 procent, enligt Eurostat.