Att Nevs begärs i konkurs är inget märkvärdigt. Det är mer oroande att personalen få gå hemma utan jobb, anser IF Metall.

Saabtillverkaren Nevs har begärts i konkurs av en underleverantör som har fordringar på 150 000 kronor. På IF Metalls avdelning 29 Norra Älvsborg är ombudsman Leif Håkansson inte förvånad över kravet, utan säger i stället att det inte är så märkvärdigt.

– Att ett litet företag har begärt Nevs i konkurs är en naturlig följd av obetalda skulder. Allvarligare är det negativa signalvärde som ligger i att de skickar hem personalen, säger han på avdelningens hemsida.

Produktionen i Trollhättan har stått stilla sedan juni, då underleverantörer som inte fått betalt slutade att leverera komponenter till bilarna. När arbetarna denna vecka kommer tillbaka från semestern turas de om att vara i fabriken och utföra underhållsarbete och att vara hemma med full lön.

Att det inte finns arbete åt de anställda är något som oroar facket.

– Det skickar negativa signaler till omvärlden som öppnar för att man ser paralleller med förloppet för Saab Automobile, säger Leif Håkansson.

– Vi har vid flera tillfällen betonat behovet av att Nevs ska sända positiva signaler. När de uteblir är det oundvikligt att förtroendet för företaget så småningom minskar. Samtidigt väcks oro även hos oss.

Företaget som begärt Nevs i konkurs har ännu inte beslutat om kravet ska fullföljas, och underleverantörernas branschorganisation FKG tror att problemet kommer att lösas. Organisationens vd Fredrik Sidahl, säger till TT att det verkar osannolikt att någon driver igenom en konkurs för så lite pengar som 150 000 kronor.

– Nevs fortsätter de facto att löpande betala skatter och löner till de anställda. Och det kan bara betyda att man ser ett positivt slut, säger han till TT.

De obetalda skulderna till leverantörer uppgår till sammanlagt 50 miljoner kronor. Nevs uppger till flera medier att skulderna kommer att betalas, men företaget kan inte säga när pengarna kommer.