Sommarens bemanningsproblem inom sjukvården riskerar att fortsätta under hösten, skriver Vårdfacket.

Många arbetsgivare i vården ger de anställda någon form av belöning om de ställer upp på att jobba under sommaren och ta ut sin semester senare. Nu leder det till att det i stället blir brist på sjuksköterskor under hösten, när alla dessa ska ta ut sin uppskjutna semester.På Varbergs sjukhus till exempel är problemen stora:

– Jag har hört att medarbetare nekas semester nu under tidiga hösten och att de ska få se hur det blir nästa period. Det låter inte lovande, säger Camilla Henningsson, ordförande i Vårdförbundet Halland, till tidningen.

Vårdförbundet direkt rekommenderar att den som går med på att jobba på sommaren ser till att få ett tydligt löfte om när man ska få semester under hösten.