Insändaren har publicerats i flera lokaltidningar, många av dem har dock redan plockat bort den från sin webb efter debatten som uppstått.

”Restaurangfacket sviker oss medlemmar.” Så lyder en rubrik till en insändare som flera lokaltidningar publicerat under sommaren under signaturen Köks-Emma, ex-medlem hos HRF, 24 år.

Denna Emma skriver bland annat: ”För att dra saker till sin spets: delar av min medlemsavgift går till att finansiera en LO-kampanj som ger stöd åt förslag från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och direkt hotar mitt jobb. Detta då båda partierna driver på för höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter.”

Insändaren har snurrat runt flitigt i sociala medier, bland annat hos borgerliga politiker.  Men när tidningen Sydöstran – som var en av de tidningar som fick insändaren – försökte komma i kontakt med ”Emma” för en intervju svarade hon att hon inte ville bli kontaktad. Efter att ha googlat rubriken upptäckte tidningen att exakt samma insändare publicerats i flera tidningar runtom i landet. I mejlet till tidningen hade ”Emma” uppgett att hon jobbar i en restaurang i länet.

När Metros Viralgranskaren, som granskar det digitala informationsflödet, ringde sju olika lokaltidningar som publicerat insändaren visade det sig att ”Emma” jobbar på en restaurang i lika många olika län. Från Blekinge till Södermanland.

– Det känns ju väldigt planterat från någon slags politisk kraft. Det är tråkigt men viktigt att uppmärksamma att man försöker kuppa in material på insändarsidor. Man kan också fundera över att så många tidningar faktiskt tog in den utan att kolla. Man får aldrig vara anonym inför ansvarig utgivare, man måste uppge vem som ligger bakom, säger Anders Nilsson som är nyhetschef och tillförordnad ansvarig utgivare på Sydöstran.

Köks-Emma har i sin tur fått svar av signaturen Receptionist-Jenny i minst lika många tidningar, senast igår i Expressen. Jenny skriver också att hon jobbat länge i branschen.

Men hennes fokus ligger på kritik mot regeringspolitiken, med bland annat den sänkta restaurangmomsen, dyrare a-kassa och fler tillfälliga jobb som hon anser missgynnar de anställda i branschen men gynnar arbetsgivare.

Jenny Bengtsson, Hotell- och Restaurangfacket, har svarat på Köks-Emmas insändare under signaturen Receptionist-Jenny. Foto: Erik Mårtensson

Till skillnad från Köks-Emma finns Jenny på riktigt, och står för det hon skriver. Hon heter Bengtsson i efternamn och är ordförande för Hotell- och restaurangfacket (HRF) i Stockholm och på Gotland.

– Jag kan inte neka till att det är jag. Då skulle jag ju vara som Köks-Emma. Och alla tidningar har frågat mig om namn och kontaktuppgifter, det borde de tidningar som publicerat Köks-Emma också ha gjort, säger hon.

Sista delen i Köks-Emmas insändare är också riktad till just Jenny Bengtsson, som även är partipolitiskt aktiv i Vänsterpartiet. Köks-Emma skriver att HRF är en ”valplattform för en makthungrig politiker och en kassako för de röda partierna snarare än ett organ för min talan.”

Jenny Bengtsson, som tagit tydlig ställning mot rasism och Sverigedemokraterna, säger att Köks-Emmas insändare kom ”som ett brev på posten” efter debatten om att flera fackförbund, däribland HRF, i somras gick ut och sa att man inte kan vara fackligt förtroendevald och aktiv Sverigedemokrat. Och där hon själv blev allvarligt hotad.

– Jag tror att Köks-Emma är en medelålders vit kränkt man. Jag känner igen flera formuleringar från kommentarer på min blogg och mejl. Det handlar mer om smutskastning av mig och HRF än de politiska frågorna. Därför tror jag det handlar om en SD-sympatisör som till varje pris vill få folk att lämna facket.

I Metros artikel om Köks-Emma uppgavs också att Sydöstran fått bekräftat från HRF att det faktiskt finns en medlem som heter just Emma Pettersson och är 24 år gammal.

Något som väckt hård kritik senaste dagarna, särskilt på sajter med kopplingar till Sverigedemokraterna, till exempel Avpixlat.

Men facket säger sig aldrig lämna ut enskilda medlemsuppgifter. Vilket Anders Nilsson, tillförordnad ansvarig utgivare på Sydöstran, bekräftar.

– Det blev fel när jag blev intervjuad i Metro. En reporter har fått hennes identitet bekräftad på annat håll. Kanske är det en slump, eller så har någon kapat hennes uppgifter. Men ingen skugga ska falla över facket i det här fallet. De har inte lämnat ut några sådana uppgifter till oss.