Det blir inga pengar för de thailändska bärplockarna som plockade bär i Västerbotten förra året, rapporterar SR Västerbotten. De sista plockarna har nu gått med på en förlikning med M Phoenix enterprise, bemanningsföretaget de var anställda av.

Det var förra sommaren som konflikten började. Plockarna krävde att få ut sina löner, med stöd av Kommunal, medan företaget hävdade att det inte var skyldigt några pengar. Protesten pågick i flera veckor utanför Kommunals kontor i Umeå.

Till slut åkte bärplockarna hem för att stämma arbetsgivaren i thailändsk domstol. Företaget svarade med att stämma plockarna på skulder för flygbiljetter med mera.

Och nu har alltså samtliga plockare gått med på en förlikning med M Phoenix enterprise. De sista tio skrev på i förra veckan, enligt  SR Västerbotten. De får inte ut någon lön men slipper biljettskulden till företaget.

 

Läs också:

Personerna bakom M Phoenix enterprise: Ansvaret skyfflas runt