Psykologen Paul Piff från USA har gjort en serie undersökningar av vad rikedom och ojämlikhet gör med människor attityder. För att beskriva sina resultat har han skapat termen ”asshole effect”– rövhålseffekten.

– Att ha pengar behöver inte påverka någon på något vis, men rika har en stark tendens att prioritera sina egenintressen framför andra människors intressen. De har en tendens att utveckla egenskaper som vi lite stereotypt förknippar med skitstövlar, säger Paul Piff.

Det är The Guardian som berättar om Paul Piff och det gör den brittiska tidningen i en text som är ett utdrag ur en bok: The Life of I: the New Culture of Narcissism, av författaren Anne Manne.

En av Paul Piffs undersökningar handlar om hur folk beter sig i trafiken. Det visar sig att förare av dyra statusbilar uppför sig sämre än förare av billiga bilar.  Bland annat var förarna av lyxbilar dåliga på att släppa fram fotgängare medan de som körde billiga bilar alltid släppte fram de gående.

I laboratorieförsök visade det sig att de rikaste studenterna i betydligt större utsträckning kunde tänka sig att stjäla eller försöka dra nytta av något de inte har rätt till. Det var även så att de som bara tilldelades rollen att vara rik i större utsträckning la beslag på godis som barn skulle få än de som fick rollen att vara fattig.

Den amerikanska psykologen kommer fram till att det här beror på att personlig rikedom kan skapa en känsla av överlägsenhet och av att vara förtjänt av mer än andra. Paul Piff säger att det kan utvecklas farliga sociala attityder. När en del i samhället blir rikare kan samhället bli mer narcissistiskt, mindre empatiskt och ovilligt att ta hand om de svaga i samhället. Sådana inställningar kan också leda till skatteuppror i överklassen. Resonemanget bakom är enligt Paul Piff sådant som ”jag har minsann tjänat det här själv” och ”varför ska jag dela med mig till underlägsna snyltare”. En slutsats är att rikedom utvecklar uppfattningar som är mot en fördelning av resurserna och för privilegier för vissa.

En uppfattning är att rika ger bort mycket till välgörenhet och till dem som behöver. Enligt Paul Piff stämmer inte det. De rika ger bort en mindre del av sina tillgångar än fattiga. Den rikaste femtedelen i USA skänker bort 1,3 procent av sin inkomst medan den fattigaste femtedelen ger bort 3,2 procent. Och de rika ger sina pengar till dem som redan har – konstgallerier, museum, universitet – medan de fattiga ger till dem som är i större behov av pengar.

– Vi påstår inte att rika är dåliga människor utan det handlar snarare om att rikedom har de här psykologiska effekterna, säger Paul Piff.