Bara 30 procent av alla anställda inom de svenska IT- och telekomföretagen är kvinnor och andelen har inte ökat de senaste 8 åren.

Branschjätten Ericsson hör till bolagen som drar ner snittet.

Den snedvridna rekryteringen diskuterades på ett seminarium i Almedalen på måndagen. Företrädare för bolag av olika storlek och arbetsgivarorganisationen IT- och Telekomföretagen var helt eniga om att något måste göras. Frågan är bara vad? Ett av problemen är att det utbildas förhållandevis få kvinnor på de områden som branscherna efterfrågar. Förra hösten var 9 procent av de antagna till civilingenjörsutbildningen för IT/Data kvinnor. Inom Data/Systemvetenskap var siffran 22 procent.

Ericsson har målet att kvinnor ska utgöra en tredjedel av personalen senast 2020, alltså i princip där branschsnittet ligger i dag.

– Det är inte slutmålet, men det innebär att vi under den här perioden ska anställa 15 000—20 000 kvinnor och utse över 1 000 kvinnliga chefer. Det tycker vi är mycket, säger Ericssons kommunikationsdirektör Helena Norrman till TT.

– Man kan arbeta med system och strukturer men det viktigaste är faktiskt att ge kvinnor jobben.

När det gäller högre befattningar inom bolagen är siffrorna ännu sämre. 27 procent av cheferna är kvinnor och 10 procent verkställande direktörer. Frågan om kvotering till företagsstyrelserna kommer därför upp. Camilla Sundström, en av grundarna till företaget Wishmaker som hjälper teknikbolagen med affärsmodeller, är för kvotering.

– Jag ser det som en katalysator. Kvotering tar inte bort alla strukturella problem men på något sätt måste vi få fart. Alla vi som jobbat med de här frågorna har ju uppenbarligen inte lyckats.

Helena Norrman är emot.

– För mig är det en affärsfråga och något som bolagen bör kunna lösa. Vi på Ericsson vill lösa det på global nivå och inte bara i Sverige.

Björn Ewenfeldt