Len McCluskey, ordförande för Storbritanniens största fack Unite, går ut med att de tänker stödja Labour i det kommande valet. Foto: Lefteris Pitarakis

Len McCluskey, ordförande för Storbritanniens största fack Unite, går ut med att de tänker stödja Labour i det kommande valet. Foto: Lefteris Pitarakis

Det största facket i Storbritannien och Irland, Unite, säger att de ska ge sig in i valstriden och stödja Labour då britterna ska välja en ny regering nästa år.

I dag då Unite inledde sin kongress i Liverpool kom ett besked som lär få betydelse för valet i Storbritannien nästa år.

– Vi kommer inte att stå vid sidan och låta Labour slåss mot de rikas parti ensamma med en hand bakbunden, sa Len McCluskey under inledningstalet.

Unite är det största fackförbundet i Storbritannien och Irland och organiserar 1,4 miljoner medlemmar inom samtliga branscher. Under talet sa Len McCluskey att han vill vända på privatiseringsvågen inom offentlig sektor som börjat rulla sedan konservativa Tories tog över makten.

Han varnade även för högerpartiet Ukips framgångar i EU-valet. Ukip fiskar röstar bland invandrar- och EU-kritiska grupper och gör det ofta med populistiska utspel som ofta är menade att fånga upp arbetarklassväljare där partiet har ett starkt stöd.

Ukips ledare, Nigel Farage, har gjort sig känd för flera kontroversiella uttalanden. Han har bland annat sagt att han beundrar den ryska ledaren Vladimir Putins sätt att hantera krisen i Syrien. Nyligen sa han också att han tycker att det vore obehagligt att bo granne med en rumänsk familj, vilket drog i gång en debatt om han var rasist eller inte.

Unitebasen Len McCluskey sa att Ukip använde sig av en invandrarfientlig retorik för att dölja att de i själva verket var antifackliga och främst företrädde storföretagen.

– De är farliga. Inte för att jag tror att de kommer att göra några större politiska inbrytningar utan för att de gör rasism och fördomar mer respektabelt, sa han.

Att Unite uttalar sitt stöd för Labour kan också ses utifrån ett historiskt perspektiv. Fackförbundet har tidigare varit missnöjt med socialdemokratiska Labours politik och var tidigare för att det brittiska facket skulle minska sitt stöd till partiet, vilket arbetarrörelsen också gjorde.

I dag, måndag, offentliggörs även resultat av en medlemsomröstning om förbundet ska delta i en proteststrejk den 10 juli eller inte.

Den brittiska arbetsmarknaden är orolig. Inom offentlig sektor har det varit många strejker i protest mot neddragningar. Tidigare har medlemmar från två andra fackförbund, Unison och GMB, röstat för att facket ska gå ut i konflikt det datumet.