Servitriser och telefonförsäljare har gott om jobb av välja på. Det största LO-yrket, undersköterska, har blivit ett bristyrke. Bristen kommer att tillta inom de närmaste fem–tio åren.

Det visar Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben?”.

Ju högre utbildning, desto bättre arbetsmarknad. Högskoleutbildade har lättast att få jobb. Arbetsmarknaden är hyfsad för dem har gått ut gymnasiet. Framtiden är riktigt tuff för dem som enbart har betyg från grundskolan.

Det är de stora dragen. Sedan gäller det också att välja rätt inriktning.

– Mitt råd är att både låta intresset och utsikterna på arbetsmarknaden styra valet av utbildning, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det blir fler jobb i handeln. Ändå är det fortsatt hårda tider för ungdomar som söker jobb i butik. Många konkurrerar om varje ledigt jobb.

Industrijobben minskar även i år, men nästa år väntas en svag ökning. Det är ändå inga goda nyheter för montörer och operatörer. Deras yrken kommer att fortsätta att krympa, samtidigt som efterfrågan på civilingenjörer och it-specialister ökar.

Bostadsbyggandet ökar, samtidigt som folk fortsätter att skaffa nya kök och badrum med rotavdrag. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare minskade under första halvåret i år och minskningen väntas fortsätta.

På längre sikt, fem och tio år, räknar Arbetsförmedlingen med brist på byggnadsarbetare som kranförare, betongarbetare, golvläggare, plattsättare och VVS-montör. Däremot blir det ingen brist på snickare.

Bristen på undersköterskor kommer att öka inom de närmaste fem eller tio åren. Orsaken är att ungdomarna väljer bort vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet samtidigt som många yrkesverksamma ska gå i pension inom de närmaste åren. Till det kommer att de äldre blir fler.

Arbetsförmedlingen tror ändå att vårdbiträdena kommer att föra en tynande tillvaro. Det samma gäller barnskötare. De måste vidareutbilda sig för att kunna sig trygga på arbetsmarknaden. Personliga assistenter och elevassistenter har det också tufft.

Framtiden är ljus för mekaniker och en del elektriker. Bilmekaniker, lastbilsmekaniker, styr- och reglertekniker, fastighetstekniker, maskinreparatörer, lackerare, distributions- och installationselektriker kommer att ha gott om jobb på fem eller tio års sikt – liksom maskinreparatör och fastighetstekniker som kan styr- och reglerteknik.

I stället är framtiden dystrare för vaktmästare liksom för lagerarbetare, truckförare och parkarbetare.

Transporterna ökar. Samtidigt pressas priserna av lågprisåkerier och lågprisflyg. Trots fler jobb kommer det fortfarande att vara hård konkurrens om varje arbetstillfälle.

Jobbchanserna

Jobbchanserna

• LO-yrken med gott om jobb: Kock, servitör, bagare/konditor, bilmekaniker, lastbilsmekaniker, styr- och reglertekniker, verktygsmakare, byggnadsplåtslagare, golvläggare, murare, betongarbetare, glasmästare, VVS-montör, takmontör, tunnplåtslagare, anläggningsarbetare, kranförare, fastighetstekniker och gruvarbetare.
• LO-yrken med ont om jobb: Säljare i butik, matros, vårdbiträde, barnskötare, vaktmästare, lagerarbetare, parkarbetare och truckförare.