Tre chefer vid kriminalvården åtalas för arbetsmiljöbrottet grovt vållande till annans död i samband med att en häktesvakt mördades av en intagen på häktet i Stockholmsförorten Flemingsberg hösten 2011.

Det var den 3 oktober 2011 när den 24-åriga vårdaren Karen Gebreab misshandlades till döds av en intagen med knytnävar och batongslag på Huddingehäktet i Flemingsberg söder om Stockholm. Det skedde när hon tog emot den intagne ensam vid en hiss.

Kriminalvården fick skarp kritik av Arbetsmiljöverket. Kritiken gällde bland annat bristande riskbedömning av hot och våld vid ensamarbete. Den 28-årige mannen fälldes senare för mord i tingsrätten och dömdes till livstid.

De tre åtalade cheferna hade vid tiden för händelsen följande befattningar: kriminalvårdschef på häktet i Flemingsberg, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion.

– De har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i en kommentar till åtalet.

Kriminalvårdaren Karen Gebreab hade som uppgift att ledsaga de intagnas promenader. Att hon jobbade ensam med den intagne mannen var mot reglerna, konstaterar åklagaren. Dessutom var hon tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och det var då hon blev övermannad.