Familjen till en av de 301 arbetare som dog i en gruvolycka i västra Turkiet i mitten av maj stämmer det gula gruvfacket Maden-Is. Facket är medskyldigt till olyckan, anser familjens advokat och kräver facket på cirka 200 000 kronor i skadestånd.

Samtidigt meddelar statsåklagaren som utreder den olyckan att det bland de misstänkta även finns ett antal fackliga företrädare på det olycksdrabbade gruvbolaget, rapporterar turkiska medier.

Av åklagarens utredning framgår också att facket blundade för en rad allvarliga brister i gruvan. De överlevande arbetarna har berättat för åklagaren att det inträffade flera bränder om dagen under senaste månaden. Arbetsledarna stängde av larmet varje gången för att kunna fortsätta arbetet. Några gånger utvecklades så mycket rök i gruvan så att systemet stängde av sig självt. Och allt detta skedde med fackets goda minne, enligt arbetarna.

– Våra fackliga företrädare satt i fackets kontor ovanför jord och gjorde ingenting mot de allvarliga riskerna för bränder och explosioner, berättar en av de överlevande arbetarna för åklagaren.

I slutet av maj ockuperade arbetarna det gula gruvfacket Maden-Is huvudkontor i det olycksdrabbade gruvdistriktet Soma. Arbetarna menade att deras fackliga företrädare har varit lika medvetna om säkerhetsbristerna som arbetsgivaren och lämnade tillbaka sina medlemskort. De krävde att både ordföranden och styrelsen ska avgå.

Fackets regionordförande gjorde genast som arbetarna krävt. Han trädde fram under polisskydd och meddelade att han avgår. En stund senare gjorde samtliga styrelseledamöter samma sak.

Det regim- och arbetsgivarvänliga Maden-Is är största facket på olycksgruvan i Soma som har drygt 6 000 anställda.

Enligt åklagaren kan orsaken till den stora explosionen och den efterföljande branden inne i gruvan inte kan ha varit ett ”elfel” som bolagsledningen uppgivit.

Beslagtagna handlingar och datorer visar att det kommit flera varningar från så kallade ”gassensorer” redan två dygn före explosionen som orsakade en stor brand inne i gruvan. Av varningarna framgår även att kolmonoxidhalten i luften varit alldeles för hög minst två dagar före explosionen. Arbetarna dog just av kolmonoxidförgiftning.

Hittills har åtta chefer häktats för olyckan. Bland de häktade finns både bolagets vd och styrelseordförande. Cheferna åtalas för vållande till annans död i 301 fall och för vållande till kroppsskada i 480 fall. Något som kan sluta med livstid om de fälls för grovt arbetsmiljöbrott.