Säg det med ett broderi! Kerstin Nettelblad ser en motkraft till klickande och blixtsnabbt tyckande i slöjdaktivismen. Med nål och tråd har hon format en tweet: ”Jag tycker, ja, vad fan tycker jag?”.

Att ta ställning i samhällsfrågor är viktigt, tycker Kerstin Nettelblad. Att våga ta ställning. Hon kallar sig lustbrodös – till yrket är hon hemkunskapslärare.

Men det är inte alltid så lätt. Och viktigast är att reflektera, att bearbeta samhällsfrågor.

– Som med den här, säger hon och pekar på sin broderade blombrosch, där varje blomblad spretar som naglar målade i olika färger. Hon såg Emma Green ta ställning för hbtq-frågan under OS och tänkte att hon kunde göra samma sak på sitt sätt.

I den luftiga lokalen på Sveriges sydspets, Köpmannamagasinet i Smygehuk, hänger alster av barn och amatörer sida vid sida med konstnärers, och yllebroderier samsas med politisk slöjdaktivism.

Tillsammans med Britt Lilja har Kerstin Nettelblad både bidragit till och satt ihop utställningen. Intresset för hantverk och broderi har exploderat, tycker hon. Till förra årets broderiutställning i samma lokal – med temat ”tant” – kom 15 000 besökare.

Kerstin Nettelblad går runt och berättar om konstnärernas alster. Christina Hagander, elev på Högskolan för design och konsthantverk, har broderat en man och två inträngda kvinnor, på ett lakan där hon även ritat med kulspetspenna.

– De unga flickorna bor under en stökig karl, och han försöker tränga sig in. Det här berättar något om dessa unga kvinnors rädsla för mäns våld, säger hon.

Oväntade broderier ska också sitta på oväntade ställen, tycker Kerstin Nettelblad som har hängt sina egna tavlor på toaletterna. På en dörr sitter ett ”hen” där symbolerna för kvinna och man går ihop och pekar ut färdriktningen.

Bredvid hänger snabbroderiet: ”Patriarkatet kan skada din hälsa”.

– Absolut, säger hon kort när hon läser högt vad där står.

Där hänger också en bh med motivet ”fuck” och ”cancer” på vardera kupan.

– Det går att brodera var som helst, du kan brodera här på din jacka, säger hon till mig – du med, säger hon till fotografen.

På toaletten på andra sidan trappan hänger hennes twitterbroderi: ”Jag tycker, ja, vad fan tycker jag”, står det och hon förklarar det med våndan hon kände inför EU-valet.

– Du plockar åt dig valsedlar och tänker: Ska jag rösta på FI eller finns det något annat parti som lyfter de feministiska frågorna?

På ett annat, enkelt broderi har hon skrivit: DIY OR DIE. Do it yourself, gör det själv, eller dö. Tyget var från början ett par linnebyxor som hon sedan slaktat bit för bit. Och allra först hade tavlan bara ett brunt stygn. Det skickade hon in till en tävling med temat: sy med ett stygn.

– De menade ju ett sorts stygn men jag tyckte det var lite fånigt så jag gjorde verkligen ett stygn. Jag tror inte jag fick en enda röst.

Tavlan fylldes i stället på med stjälkstygn, om hur livsviktigt det är med skapande. Återbruk är också centralt, anser hon.

I den bortre delen av utställningen hänger fåglar som blickar ut över havet. Gunhild Agnér Sigbo har gjort en fågel av disktrasor, och Anita Larsson har använt bortsprättade armbågslappar från en yllejacka och spetsar som hon knypplat själv.

– Min man undrade om jag verkligen skulle använda dem. Men varför skulle de sitta fint i en pärm? Det roligaste är att ta vara på det man har hemma, säger Anita Larsson.

I Skåne finns en tradition av kraftfulla yllemönster.

– Det ska vara starka färger och visa på välståndet som finns här i jordbruksbygden, säger Kerstin Nettelblad som också har gjort en traditionell kudde enligt mönster från Hemslöjden till utställningen.

– Det tog evigheter, säger hon, som gillar att lära sig olika tekniker och bevara historien.

Men det politiska broderiet betyder mer och då måste det gå snabbare:

– I och med att jag inte är så jätteskicklig tekniskt villar jag bort mig om jag syr väldigt petigt, och då blir det inte roligt, säger Kerstin som broderat i tio femton år.

– Många brodöser har en tendens att brodera för litet och petigt. Kvinnor är fostrade till att inte vilja synas. Jag skulle önska att de gick upp i format och visade tydligare vad de vill.

 

FOTNOT: Täckelbo Broderiakademi står bakom utställningen Pippi på broderi, som pågår till den 29 juni på Köpmannamagasinet i ­Smygehuk.

Broderi

Bli en broderiaktivist!

Så här blir du en broderiaktivist, enligt Kerstin ­Nettelblad:

Gå på loppis. Där finns ofta över­blivet brodergarn från dödsbon, liksom ofärdiga broderier. Sy med vilka stygn som helst. Fråga några äldre som fått gedigen syslöjds­utbildning, eller dyk in på ett äldre­boende.

Kolla i en broderibok på biblioteket. Korsstygn är lätta. Eller sy raka stygn, upp och ner. Till tyg kan du ta en utsliten sommarklänning, en blus.

Nålstorlek förstår man sig på med tiden. Återbruka gärna. Låt dig inspireras av samtidshändelser. I craftivismen är det inte så noga utan det är bud­skapet som räknas. Och det går att sprätta.

Och kommer du inte på något eget att skriva kan du låna ­Kerstin Nettel­blads: ”Jag avslutar aldrig någ.…” eller DIY OR DIE, hälsar hon. Uttrycket blir ju ändå personligt med val av färg och material.

Verkar det ändå svårt? Följ rådet från Britt Lilja som kort och gott broderat: ”Övervinn”.

 mahilabrosch

Mahila

På utställningen i Smygehuk hänger textilkonstnären Elsa Agéliis broderier av äng­lar i olika former, som Skyddsängel och Solräddande ängel.

I många år har hon arbetet med projektet Bilder kring vatten och öken. Det är dels är en egen utställning, dels ett samarbete med kvinnor och flickor i indiska Rajasthans öken, och som handlar om deras vardag, där vatten är en central fråga.

Därifrån går det att köpa små broderier, på mahila.se. Pengarna går till att utveckla arbetet i byn.

Elsa Agélii startade Täckelbo Broderiakademi, som har drygt 1 000 medlemmar i Sverige.

 

Craftivism

Craft (=slöjd) + aktivism blir CRAFTIVISM