Jonny Jeffberg var en av de få fastanställda på flyttfirman ICM Kungsholms. När de bildade fackklubb fick kollegerna både fast jobb och retroaktiv lön. Foto: Tommy Harnesk

Nästan alla timanställda fick fast jobb och minst 100 000 kronor i retroaktiv lön när flyttgubbarna på ICM Kungsholms i Göteborg gick ihop och bildade fackklubb.

Innan klubben bildades i höstas var de bara fyra fastanställda och drygt 20 timanställda flyttgubbar. I dag är proportionerna omvända. Och det beror på att den nybildade fackklubben lyckats förhandla fram fasta tjänster till nästan alla timanställda flyttgubbar, utom tre eller fyra personer. Dessutom har alla fått retroaktiv lön.

– Den som fick mest har fått 200 000 kronor, säger Björn Berggren, ordförande för den nybildade Transportklubben. En del har fått mellan 170 000 och 180 000 kronor. Övriga fick nöja sig med runt 100 000.

Hur mycket man fick beror på hur länge man jobbat och hur många timmar i veckan. Av de timanställdas anställningskontrakt framgår nämligen att de är garanterade minst 40 timmars jobb i veckan. I verkligheten är det dock få som fått jobba så mycket.

När fackklubben gick igenom de timanställdas arbetstider – en och en – visade det sig att ingen av dem som jobbat mindre än 40 timmar hade fått betalt för mellanskillnaden.

Men anställningsformen och pengarna är inte det viktigaste. Arbetsmiljön är minst lika viktig, slår klubbordföranden fast.

– Tillbringar man åtta timmar om dagen på arbetsplatsen under ett helt arbetsliv måste man ha rätt till en bra arbetsmiljö. Det ska vara lika självklart som att man ska ha en skön säng att sova i.

Det var en speciell händelse på jobbet som fick i gång Björn Berggren.

– När min lille grabb blev sjuk krävde arbetsgivaren sjukintyg från första dagen. Det gjorde mig så förbannad. Jag insåg då att vi måste ha en fackklubb för att slippa utsättas för den typen av godtycke.

Jonny Jeffberg är en av de fyra fastanställda som bildade facklubben och som sitter med i klubbstyrelsen. Han påpekar att klubben också är till fördel för arbetsgivaren.

– I stället för att 20 personer ska komma en och en och fråga om samma sak kan klubben ställa frågan och förhandla med bolagsledningen när det behövs.

Nu är nästan alla anställda på ICM Kungsholms i Göteborg med i facket. Tidigare var det många timanställda som inte vågade gå med för att de var rädda för att bli av med jobbet.

– Nu finns inte mycket av den rädslan kvar, alla har insett att man kan göra skillnad genom facket.

Stämningen på jobbet blev genast mycket bättre när klubben bildades. Också arbetsgivaren var nöjd med den nybildade klubben även om det sved att behöva betala ut över 1,6 miljoner i retroaktiv lön. ICM Kungsholms koncernchef Richard Engström var glad att han fått en bra ”speaking partner” och tyckte att kommunikationen med klubben funkade utmärkt.

Men enligt facket är man nu tillbaka på ruta ett.

– Det visar sig nu att koncernchefens tidigare positiva uttalanden bara är ett spel för gallerierna, säger klubb­ordföranden Björn Berggren som ska ha ett möte om förtroendekrisen med bolagsledningen i veckan.

Berggren vill bland annat veta varför bolagsledningen i Stockholm skickar ner ett gäng utländska arbetare till Göteborg utan att vare sig förhandla eller prata om saken med fackklubben.

– ICM Kungsholms struntar totalt i allt som vi kommit överens om. De skiter i facket. De sitter och ljuger rakt i ansiktet på oss.

Att behandla facket som luft kanhända är en slags Stockholmsattityd, men det går inte hem i Göteborg, säger Björn Berggren upprört.

– De ska veta att i Göteborg är vi väldigt fackliga.

Har du ändrat uppfattning om facket, vd Richard Engström?

– Nej, det tror jag inte. Jag ser lika positivt på en öppen kommunikation med klubben i Göteborg.

Jonny Jeffberg tycker också att det skett en ändring i arbetsgivarens attityd. De som var med och bildade fackklubben har blivit ”slagpåsarna” på jobbet och utsätts för en slags outtalad bestraffning, berättar han.

– Det sker inte öppet, men vi märker det väldigt tydligt. Vi ser hur man letar fram skitjobb för att lägga på oss.

Vad vill arbetsgivaren uppnå med det?

– Jag kan inte komma på annat än att man vill bestraffa oss. Jag säger bara som en chef på en annan flyttfirma sade till ICM-ledningen: ”bråka inte med facket i Göteborg!”

Så ordnar du fast jobb åt timanställda

Finns det ingen fackklubb på jobbet kan arbetsgivaren utnyttja timanställningar efter eget godtycke. Björn Berggren, klubbordförande på flyttfirman ICM Kungsholms i Göteborg, ger råd om hur man bär sig åt när man bildar fackklubb:

1 Börja prata med alla, fasta och timmisar, både i grupp och en­skilt, särskilt om arbets­miljön och hur ni trivs.

2 Kom ihåg att det bara krävs tre medlemmar i Transport för att bilda fackklubb.

3 Kontakta förbundet centralt, det finns mycket hjälp att få därifrån.

4 Förklara för arbetsgivaren att de också gynnas av att det finns en fackklubb.

5 Genomför personliga samtal med var och en av timanställda.

6 Gå igenom anställningskontrakten, uppmärksamma särskilt vad som står där om arbetstiden och jämför det med hur det funkar i verkligheten.

7 Förklara för alla att avgiften till facket också är en försäkring, som man behöver den dag det händer något oväntat på jobbet.