Eld-webbkronika

 

Den gula skolbussen stannar till framför ett slitet motell utanför Orlando. Nio barn med ryggsäckar dyker hastigt upp från motellets alla hörn och hoppar in bussen denna tidiga morgon. Dörrarna stängs och bussen åker i väg.

Den stannar lite längre ner på samma motorled, framför nästa motell.

Längs US 129 i Florida ligger närmare 70 olika motell på rad. Här har familjer som ska gå på välkända resmål som Disneyworld och Seaworld länge hittat billig övernattning. För 200 dollar (1 400 kronor ungefär) kan du få ett rum för en hel vecka.

Men på senare år har en ny sorts familjer börjat checka in. Och de stannar betydligt längre än en vecka.

Kommunen beräknar att 500 skolbarn kommer från familjer som har tvingats göra motellen längs US 129 till sina hem. I de flesta av hushållen finns det minst en som jobbar och har lön. Många av dem har flyttat hit från andra håll i USA – under lockropen om att det finns gott om arbetstillfällen.

Orlando har gått förbi Las Vegas och innehar numera toppositionen bland USA:s mest populära rese­destinationer. Men den blomstrande turism­ekonomin har en baksida. Detta är den amerikanska storstadsregionen med lägst genomsnittlig medianlön, och mer än vart tredje jobb ger mindre än 25 000 dollar (176 000 kronor) om året.

Löneläget är roten till den växande skaran motellgäster. Det är helt enkelt billigare att ta in på motell än att hyra en lägenhet, och det senare kräver ofta svårfunna pengar till deposition och avgifter. Som motellgäster får familjer med både två och tre barn samsas på 30 kvadratmeter och klara sig utan ett vanligt kök. I den officiella statistiken räknas de som hemlösa, eftersom de saknar en varaktig bostadsform.

När eftermiddagen kommer syns den gula skolbussen utanför motellfönstret igen. Och samtidigt som skolungarna strömmar ut svänger en grå stadsjeep in på parkeringen. Medan ryggsäckarna försvinner in på sina rum öppnas jeepdörrarna och stora Musse Pigg-öron syns i bakluckan. En dag på Disneyworld är avverkad.

För den fyrhövdade familjen kostar dagen sisådär 400 dollar bara för entrén. Som tak över huvudet i två veckor för deras grannar i rummet bredvid.