I dag utvidgas den två veckor långa tågstrejken i södra Sverige till Kustpilen i Östergötland. Samtligt varslar Målareförbundet  och Livs om sympatiåtgärder.

Om inte konflikten snabbt får en lösning lägger även personalen på pendeltågen i Stockholm och de småländska Krösatågen ned arbetet på midsommarafton.

Servicefacket Sekos och arbetsgivarorganisationen Almegas förhandlare träffade på måndagen var för sig medlarna i konflikten för ”samtal” och ska åter möta dem i dag. Men inte mycket läckte ut från överläggningarna.

– Vi för samtal och det är i nuläget gott nog, sade Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson efteråt.

– Mötet kan beskrivas som konstruktivt, var Almegas presschef David Wästbergs kommentar.

Något nytt medlingsbud väntas inte i dag, tisdag, men förmodligen senare i veckan, innan SL:s pendeltågstrafik totalförlamas av konflikten.

Bakom konflikten ligger tågföretaget Veolias agerande för att öka andelen deltidsanställda inom Öresundstågen, och att arbetsgivarorganisationen Almega inte vill gå med på Sekos krav på att antalet visstidsanställningar ska minskas.

Tio LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader.

Målareförbundet varslade i dag på morgonen om strejk för sex anställda vid MPA Rostskydd Måleriproduktion från klockan 07 den 30 juni. Strax därefter varslade Livs  om arbetsnedläggelse och blockad för anställda på Adecco som hyrs ut till Marabou, Mondelez International, i Upplands Väsby. Varslet bryter ut den 27 juni klockan 05.00.

Enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde, kan sympatiåtgärderna dock komma att både förlänga och fördjupa tågkonflikten.

– Ju fler andra förbund som tar till stridsåtgärder, desto svårare blir det för Seko att mildra sina krav gentemot arbetsgivaren. Ju fler krav förbundet släpper, desto större är risken för att stämplas som svikare, säger han.

Transport ställer sig också bakom Seko i den pågående tågstrejken och varslar om sympatiåtgärder. Varslet berör ett 20-tal anställda vid G4S som sköter biljettkontrollen på Skånetrafikens tåg. De lägger ner arbetet vid midnatt den 1 juli.

”Vi gör detta för att deras konflikt är så oerhört viktig. Viktig för att arbetsgivaren vill omvandla heltid till deltider och timanställningar. Vi tycker att heltid och fasta jobb ska gälla. Den striden som Seko tar för att få anständiga villkor gäller hela arbetsmarknaden”, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren i en skriftlig kommentar.

Pappers har också varslat om sympatiåtgärder för Sekos strejk.

Pappers varsel gäller dels blockad av nyinhyrning av personal i pappers- och massaindustrin.

Dessutom varslar förbundet om strejk för samtliga medlemmar som är anställda i bemanningsföretag anslutna till Almega. Åtgärderna träder i kraft den 2 juli.

TT

Fakta: Sympativarslen

De här fackförbunden har varslat om sympatiåtgärder:

Elektrikerförbundet blockerar från den 23 juni allt arbete inom installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter i Tanumshede.

Hotell- och restaurangfacket (HRF) stoppar den 25 juni all tågcatering från LSG Skychef.

Från samma datum tar Fastighetsanställdas förbund ut ISS städare på Billerud Korsnäs i strejk.

Fackförbundet GS blockerar från den 26 juni Strålfors Sveriges arbete med Skånetrafikens biljettsystem, det så kallade Jojo-kortet, och produktionen av SJ:s biljetter.

Medlemmarna i IF Metall i verkstaden hos Strömma Turism & Sjöfart lägger ned arbetet den 26 juni.

Kommunal har varslat om strejk för dem som arbetar med storstädning på Lunds universitetssjukhus från midnatt måndagen den 30 juni.

Målareförbundet strejkar med sex anställda vid MPA Rostskydd Måleriproduktion från den 30 juni.

Livs varslar om strejk och blockad för anställda på Adecco som hyrs ut till Marabou, Mondelez International, i Upplands Väsby, från den 27 juni klockan 05.00.

Transport varslar om strejk för ett 20-tal biljettkontrollanter på Skånetrafikens tåg, från den 1 juli.

Pappers varsel gäller blockad mot nyinhyrning samt strejk för medlemmar som är anställda på bemanningsföretag, organiserade i Almega. Varslet träder i kraft den 2 juli.