Efter att Seko sagt nej till medlarbudet på torsdagskvällen kommer nu parterna i tågkonflikten att sitta ner och ladda om. Inga nya förhandlingar är inplanerade, men arbetsgivarorganisationen Almega hoppas att få till stånd en dialog åtminstone innan storhelgen.

– Det första varslet ligger ju på tisdag, och innan dess kan jag inte lova något. Men definitivt innan midsommar. Nästa vecka tar vi på något sätt kontakt med varann, säger Almegas chefsförhandlare Beata Hammarskiöld.

Även Seko tror att åtminstone fredagen kommer att passera utan kontakter mellan parterna.

– Vi får ta det dag för dag. Det går inte att säga om det tar två, tre eller tio dagar. Men jag tror ju att det innan tisdagen kommer att tas kontakter, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Under torsdagseftermiddagen presenterade medlarna sitt första förslag till en lösning. Men det blev alltså nej från Sekos sida.

Janne Rudén, Sekos förbundsordförande, ansåg att budet helt saknade lösningar på ”missbruket av timanställningar”.

– Vi trodde att det skulle finnas någonting, men det är soprent, sade Janne Rudén.

Arbetsgivarorganisationen Almega sade ja. Enligt Beata Hammarskiöld, förhandlingschef vid Almega, innebar förslaget från medlarna att man skulle fortsätta att förhandla under ledning av en medlare lokalt.

– Jag är oerhört besviken. Om vi inte ska förhandla med varandra, hur ska vi då kunna lösa det här? sade hon.