Martin Klepke webbledartopp

 

Fastighetsägarnas och Handelskamrarnas egen utredning, Bokriskommittén, föreslår i dag att vi bör införa marknadshyror.

Eftersom det varit deras uppdrag att föreslå marknadshyror är ingen förvånad.

I stället är dagens utspel en upprepning av fastighetsägarnas ständiga argument för att få ta ut högre hyror och därmed öka vinsten.

Att de den här gången bäddat in budskapet i form av en ”utredning” förändrar ingenting.

Hur argumenterar de då för att marknadshyror ska lösa den skriande bostadsbristen?

Jo, verkligheten enligt Bokriskommittén är att det finns mängder av stora härliga lägenheter där det bara bor någon enstaka person, till exempel en äldre dam sedan maken dött och barnen flyttat ut.

Genom att höja hyran kraftigt får damen allt finna sig i att flytta någon annanstans och en familj skulle kunna flytta in i stället, och vips! så har vi löst bostadskrisen.

Men naturligtvis är det pengar som talar.

Marknadshyror ger högre vinster för fastighetsägarna och större möjligheter för dem med höga inkomster och stora förmögenheter att bosätta sig just där de vill.

En sådan omflyttning skulle leda till att hyresgäster med lägst inkomster sparkas ut ur sina lägenheter och får flytta ut i skogen, till staden bredvid eller någon annanstans, oklart var. Medan lägenheterna befolkas av dem med pengar.

Det som behöver utredas (i en seriös utredning) är varför den borgerliga regeringen inte lyckats få igång bostadsbyggandet under sina åtta år vid makten. Den förlamande oviljan att ta itu med hur vi får fler lägenheter är den riktigt akuta krisen i dagens situation.

Under 2000-talet fram till i dag har antalet kommuner med bostadsbrist ökat från 45 till 126. Speciellt alarmerande är situationen i landets tillväxtregioner, och bostadsbristen inverkar därmed uppenbart hämmande på hela Sveriges tillväxt.

LO-ekonomerna anser att det behövs 15 miljarder kronor för att åtgärda det eftersatta bostadsbyggandet, något som också skulle ge mängder av nya arbetstillfällen.

Men nej. Marknadshyror ska lösa biffen, så att fattiga sparkas ut och rika flyttar in i stället.

Nog låter det lite High Chaparral över Bokriskommitténs förslag.