Ambassadtjänstemannen förlorade sitt jobb på grund av en depression. Nu stämmer Unionen den utländska ambassaden.

Under våren 2012 blev den 47-årige tjänstemannen på en utländsk ambassad i Stockholm sjukskriven på grund av depression. En kort period provade han att jobba deltid, men blev sedan åter sjukskriven.

I januari i år fick han besked om att han skulle bli uppsagd av personliga skäl. Arbetsgivaren ansåg att hans arbetsförmåga var så nedsatt att han inte skulle kunna utföra något arbete för ambassaden.

Men uppsägningen är felaktig, enligt fackförbundet Unionen. Facket stämmer därför ambassaden i Stockholms tingsrätt och kräver 120 000 kronor i skadestånd, berättar medlemstidningen Kollega.

Att säga upp någon på grund av sjukdom är inte okej enligt facket, som har stöd av tidigare domar i Arbetsdomstolen. Men det finns undantag, till exempel om arbetstagaren fått sin arbetsförmåga permanent nedsatt i så hög grad att inget arbete av betydelse kan utföras.

Unionen anser att det inte är fallet med ambassadtjänstemannen. Han borde kunna återgå i tjänst när sjukskrivningen är över. Arbetsgivaren har inte heller gjort några försök att rehabilitera mannen, vilket också bör ske innan hans arbetsförmåga kan fastställas.

Utländska ambassader har diplomatisk immunitet, men rekommenderas att följa svenska regler och lagstiftning för lokalanställda. I de flesta fall brukar de också dyka upp till förhandlingar med facket och i domstol om så krävs, uppger Unionen till tidningen Kollega.