Fack som inte har en jämställd delegation ska straffas och få färre röster. Det föreslog LO under Europafackets styrelsemöte i Bryssel tidigare denna vecka.

baudinsy9a157d– Vi behöver göra mycket för att förbättra jämställdheten, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Europafackets nästa kongress hålls i Paris i september nästa år och planeringen har börjat. LO vill att de fack som inte skickar jämställda delegationer ska straffas genom att deras röststyrka på kongressen minskas.

– Världsfacket IFS genomförde det under sin kongress förra månaden och jag tycker att det är rimligt att Europafacket också gör det, säger Tobias Baudin.

Ett annat förslag för att höja andelen kvinnliga delegater på kongressen är att dela ut varningar.

Att rasistiska och nazistiska partier gått fram under Europavalet togs också upp på mötet, och LO ville se ett offensivare Europafack som jobbar mer aktivt emot dessa politiska strömningar.

I måndags antog dessutom LO sitt Europapolitiska program som ska gälla mellan 2014 och 2019. Där finns 40 förslag för vilken utveckling facket vill se.

Högst upp på listan kommer full sysselsättning: LO vill lätta upp den ekonomiska åtstramningspolitiken i EU, se större investeringar i forskning och infrastruktur, införa en ungdomsgaranti samt stödja omställningen till en grön ekonomi.

LO vill också ha en bankunion och ett gemensamt sätt att hantera skulder inom EU samt sätta ett golv för hur låga bolagsskatterna bör få vara i de olika länderna.

Ett annat mål är ett socialt protokoll och ett obligatoriskt huvudentreprenörsansvar.