De strejkande samlas vid långbord. Foto: Stig-Åke Jönsson

De strejkande lokförarna och tågvärdarna i Malmö samlas på Centralstationen och organiserar strejkvakten. Strejkande Seko-medlemmar finns även i Helsingborg, Halmstad, Kalmar, Kristianstad, Karlskrona och Göteborg. Foto: Stig-Åke Jönsson

 

Det är tisdagsförmiddag och strejkens åttonde dag. På Centralstationen i Malmö sitter runt 40 strejkande vid två långbord. Många har västar där det står Strejkvakt. Stämningen är uppsluppen. På borden finns kaffetermosar, påsar med godis, bullar, chokladaskar och jordgubbar.

– Nu börjar personligheterna framträda. Folk är inte längre blyga utan de tar ansvar och utvecklas, säger Jens Kvist Christensen, ordförande för Sekoklubben på Öresundståg

Han berättar att strejkvakten är i gång dygnet runt och att det är arbetsschemat som är grunden i organiseringen, men det har gjorts om.

jenskvistkristiansen– Vi är anarkistiska. Folk tar själva tag i det som behöver göras och det stärker självkänslan. Det är ett motmedel mot Veolias nedbrytande ledarskap som går ut på att detaljstyra och bryta ner folk. Stärkt självkänsla är ett sidomål för strejken, säger fackordföranden.

Lisa är en av de strejkande. Hon har haft fast jobb men sades upp när Veolia övertog entreprenaden. Sedan ett och halvt år sedan är hon timanställd. Hon har dessutom en tillfällig anställning som löper ut i september. Hon hoppas på ett nytt sexmånaderskontrakt och det är därför som hon inte vill uppge sitt namn.

Som timanställd tågvärd varierar hennes arbetstid mellan 70 och 160 timmar. Det gör att inkomsten också varierar.

– Det är inte alls bra. Otryggt och jobbigt och mycket stress. Och det blir en press att finns tillgänglig för Veolia och jobb genom Arbetsförmedlingen. Dessutom måste jag ha ordning på kontakten med a-kassan, säger hon.

Lisa berättar att hon kan få två timmar på sig att komma till ett arbetspass och arbetet kan börja i Karlskrona, Hässleholm eller Helsingborg.

– Jag kan inte planera något. Det har hänt att jag fått lämna en födelsedagsfest eller tvingats gå ifrån grillning med familjen, berättar hon.

En av strejkvakterna på Centralstationen är lokföraren Carola Fröjdh. Hon oroar sig för att bli av med jobbet. Veolia har varslat 252 anställda om uppsägning och en del av dem ska kunna få tillbaka jobbet på deltid eller som timanställda.

– Jag har jobbat 25 år i vården och vet vad timanställning innebär. Det är inte klokt att Veolia gör så här.

– Timanställning och deltid verkar vara den nya svenska modellen. Det är helt galet, säger Carola Fröjdh.