Vad är det du har hittat på, Karin Klarin, operationssjuksköterska från Sävar, som har vunnit innovationspriset i vård och omsorg i Västerbotten?

karinklarin– Ett draperingsskydd som används inför operationer – när hela kroppen ska vara täckt utom just det stället som ska opereras. Skyddet heter earcover och klär bort patienternas öron snabbare och enklare än tidigare metoder. Jag jobbar på neuro där vi ofta skär nära örat – och inte vill få in bakterier innanför hjärnhinnan.

Vad betyder din uppfinning för patienterna?

– De får komma i gång snabbare med operationen, och vid en stroke är det riktigt bråttom. Risken att dö minskar också i och med att bakte­rierna effektivt stängs ute, som vid en tumöroperation när vi kan behöva gå in väldigt nära örat.

Kan du själv göra affär på den?

– Just nu är jag i det känsliga läget att jag kommunicerar med tre olika tillverkare. Om jag tjänar något … det beror väl på hur bra jag kan förhandla.

FOTNOT: Priset delas ut av Innovationssluss och finansieras av Region Västerbotten, Vinnova, Tillväxtverket, EU, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Skellefteå kommun.