Seko tar ut hela Stockholms pendeltågstrafik i strejk från och med den 20 juni, uppger fackförbundet.

Seko lägger ett nytt strejkvarsel som gäller samtliga medlemmar som arbetar inom Veolia Transport Sverige AB, Krösatåg, samt Stockholmståg (pendeltågstrafiken). Den utökade strejken träder i kraft natten till midsommarafton.

”Bollen ligger nu hos Almega. Almega har gång på gång avvisat våra förslag på en lösning och kommit med motförslag som inte kan betraktas som annat än oseriösa”, kommenterar Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Stockholmståg ägs av statliga SJ. Omkring 299 000 påstigande personer per dygn reser med pendeltågen en genomsnittlig vinterdag 2013, enligt SL.

Så många lär inte påverkas nu. Om strejken bryter ut, gör den det under semestertider.

– Jag tycker att det är lite förvånande eftersom medlarna just har återupptagit sitt arbete med parterna och för samtal med Seko, säger Almegas chefsförhandlare Beata Hammarskiöld.

Veolia kom under söndagen med ett förslag om att skapa en personalpool med tillsvidareanställda som har en garanterad månadslön. Ett förslag som Seko förkastade ”omgående”, menar Veolia i ett pressmeddelande.

– De hann knappt läsa igenom det tror jag. Det är ytterst förvånande, säger Beata Hammarskiöld.

”Att ta ut hela Stockholms pendeltågstrafik i strejk är en fullkomligt oproportionerlig åtgärd”, kommenterar riksdagsledamot Carl B Hamilton i ett nyhetsbrev från Folkpartiet.

Han varnar för trafikkaos, fördömer varslet och skriver om ”måttlös hänsynslöshet mot vanliga människor”, som han menar kommer få svårt att få vardagen att gå ihop om strejken i pendeltågstrafiken blir av.

Veolia föreslog att det skulle göras vissa uppluckringar vad gäller arbetstidsregler för dem som blir anställda inom personalpoolen. Exempelvis att personal får jobba två helger i rad.

– Som det är nu ska alla tillsvidareanställda utan undantag vara lediga varannan helg. Då försvinner ju halva arbetsstyrkan på helgerna, men trafiken går ju inte ner till hälften. Därför har man varit tvungen att använda visstidsanställda, säger Beata Hammarskiöld.

Varför förkastade Seko förslaget?

– Vi fick ingen motivering. De har inte ens kommenterat förslaget.

Enligt Almega skulle personalpoolen ersätta den grupp som nu är timanställda. De allra flesta skulle bli anställda på heltid, men deltidsanställningar kan förekomma.

– Det måste man ju se över på varje företag, naturligtvis. Syftet är att ha så många heltidsanställda som möjligt, säger Beata Hammarskiöld.

 

Läs också:

Seko trappar upp