Tunnelbanearbetarna i Brasiliens största stad São Paulo röstade på måndagen för att avbryta strejken, som pågått i fem dagar. Men fackliga talespersoner hotade med att återuppta aktionen på torsdag – då fotbolls-VM inleds – om inte de 42 arbetare som tunnelbanebolaget avskedat får tillbaka sina jobb.

Huruvida strejken bryter ut igen beror också på framgångarna i löneförhandlingarna mellan fackföreningarna och de lokala myndigheterna, som återupptas på onsdag. Fler än 60 000 supportrar planerar att ta sig till öppningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien på torsdag.

I söndags beslutade en domstol att strejken är olaglig och att arbetarna måste böta om de fortsätter strejka. São Paulos fem tunnelbanelinjer har delvis varit i gång även under strejken.

– Ingen av oss vill förstöra för VM. Men vi ser att det finns pengar för turneringen men inte för arbetarna, förklarade fackbasen Altino Melo do Prazeres varför strejken bröt ut.