Brasiliansk polis tog till tårgas för att skingra hundratals personer som tänt eld på högar av skräp och blockerade en gata i de centrala delarna av staden. De protesterande visade sitt stöd för de strejkande tunnelbanearbetarna i São Paulo.

Polisen använde också chockgranater för att splittra en grupp på 70 tunnelbanearbetare som var på väg till den centrala tunnelbanestationen för att försöka att övertyga arbetsledarna inom tunnelbanan att gå med i strejken.

”Det blir inget VM, men det kommer att bli strejk”, skanderade demonstranterna.

De strejkande tunnelbanearbetarna ska även anordna en demonstration. Tunnelbanearbetarna strejkar för att få högre löner och fackförbundets ledare Altino Melo dos Prazeres är övertygad om att man har överläge i förhandlingarna.

– Jag tror inte att regeringen vill äventyra VM, säger han.

Facket krävde från början löneökningar på 15,5 procent, men har nu backat till 12,2 procent. Staten kan bara tänka sig 8,7 procents lönepåslag.

En arbetsmarknadsdomstol har beslutat att arbetarna ska betala dagsböter på 500 000 real, motsvarande 1 459 000 kronor, om de fortsätter sin strejk. Men tunnelbanearbertarna har ändå fortsatt strejken som inleddes för fem dagar sedan.

Strejken har orsakat kaos i trafiken i 20-miljonersstaden där VM-premiären i fotboll spelas på torsdag, då Brasilien ska möta Kroatien. Vissa delar av tunnelbanesystemet är ännu öppet, men tågen stannar exempelvis inte vid VM-stadion.

 

Läs också:

T-banestrejk hot mot Brasiliens VM-fest