Strejkande tunnelbanearbetare drabbade samman med polis vid stationen Ana Rosa. Foto: Nelson Antoine

Strejkande tunnelbanearbetare drabbade samman med polis vid stationen Ana Rosa. Foto: Nelson Antoine

Om tre dagar börjar fotbolls-VM. Samtidigt rasar en tunnelbanestrejk i Brasiliens största stad São Paulo. Det är ännu oklart hur åskådarna ska ta sig till invigningsarenan.

– Alla som inte kommer till jobbet på måndag avskedas.

Guvernören i São Paulo, Geraldo Alckmin, sa i helgen till brittiska BBC att han fått nog av konflikten. Om tre dagar, på torsdag, börjar fotbolls-VM och frågan är hur åskådarna ska kunna ta sig till arenorna i staden.

Tunnelbanestrejken inleddes i torsdags förra veckan. De anställda kräver en högre lön. Sedan dess har det varit trafikkaos i staden.

Både guvernören och arbetsdomstolen har deklarerat att strejken inte är laglig. Enligt ett domstolsutslag har facket överskridit sina befogenheter. De strejkande kan krävas på höga böter från och med i dag, måndag.

Arbetarna å sin sida trotsar domstolen och har röstat för att fortsätta konflikten.

Tunnelbanearbetarnas fack skickade, enligt nyhetsbyrån Reuters, igår ett brev till landets president Dilma Rousseff. I brevet ber de henne förmå de lokala myndigheterna att återgå till förhandlingsbordet.

I fredags blev det en sammandrabbning då polisen sprutade tårgas och slog med batonger för att bryta upp en samling med ett 50-tal strejkande tunnelbanearbetare som samlats vid tunnelbanestationen Ana Rosa. En person greps men några rapporter om skadade har inte kommit in.

Facket krävde först en löneökning på 16,5 procent men har nu ändrat sitt bud till 12,2 procent, enligt brittiska The Guardian. De lokala myndigheterna har erbjudit en löneökning på 8,7 procent.

Arbetarna i tunnelbanan har i dag enligt facket en månadslön på 1 300 real, motsvarande 4 200 kronor, vilket är lägre än medellönen i landet.