En kvinna som var provanställd vid ett företag i Malmö som utvecklar hemsidor förlorade sin anställning på grund av sitt vabbande, vård av barn. Nu stämmer diskrimineringsombudsmannen (DO) företaget i Arbetsdomstolen för att ha utsatt kvinnan för missgynnande enligt föräldraledighetslagen.

Kvinnan var hemma med sjukt barn sammanlagt fyra dagar under de två första veckorna av sin provanställning, och på söndagen den andra veckan blev hon uppringd av företaget som sade att hon inte behövde komma tillbaka. Orsaken ska ha varit hennes frånvaro.

”Det här är ett viktigt område att nå eftersom det är en bransch där många unga arbetar och jag tror att det finns en stor okunskap om vad som gäller avseende vård av barn vid provanställningar”, säger DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

DO kräver att kvinnan ersätts med 100 000 kronor för kränkning och med 8 900 kronor för förlorad lön avräknat inkomster från andra anställningar.