Pelle Embretsen har ständig värk och svårt att röra sig. Men numera slipper han åtminstone oroa sig för ekonomin. Foto: Johan Nilsson

Pelle Embretsen har ständig värk och svårt att röra sig. Men numera slipper han åtminstone oroa sig för ekonomin. Foto: Johan Nilsson

 

Pelle Embretsen överklagade Försäkringskassans beslut att neka honom livränta. Han fick rätt – och får nu nästan 11 000 kronor mer i månaden.

Det var i maj 2006, när Pelle Embretsen var 41 år, som hans liv förändrades. Han arbetade som mekaniker på Östra Sönnarslövs Traktorservice och skulle sanera en brandskadad traktor.

– När jag klev ur traktorn fastnade jag i ett fotsteg och föll bakåt. Det var ett fall på mellan en och en halv och två meter och jag landade på rumpan på betonggolvet. Jag slog även i armbågen och slog huvudet i ett verktygsskåp, berättar han.

Arbetsgivaren ville inte ringa ambulans så han kördes i en vanlig bil till sjukhuset tre mil bort. Där konstate­ra­des en fraktur på korsbenet, en sårskada ända in till leden på armbågen och ryggskador hela vägen upp i nacken.

– Jag fick permanenta skador i kotor och diskar i ryggen, och nervskador som leder till värk, trötthet och försvagade muskler.

Pelle Embretsen var sjukskriven i ett halvår efter olyckan, men tvingades sedan tillbaka till jobbet med ständiga smärtor. Det ledde till nya sjukskrivningar och 2009 blev han först utförsäkrad och sedan uppsagd.

Efter att ha varvat arbetslöshet och sjukskrivningar i några år, fick han till sist beskedet att han aldrig mer skulle kunna arbeta. Han fick sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension.

Direkt efter olyckan hade han anmält arbetsskadan till Försäkringskassan. När han inte fick något svar kontaktade hans fack, IF Metall, LO-TCO Rättsskydd. Juristerna fick först veta att det inte fanns någon anmälan, men sedan hittades handlingarna och Pelle Embretsen fick avslag på sin ansökan om livränta år 2008.

När Försäkringskassan beviljat honom sjukersättning överklagade han beslutet med hjälp av LO-TCO Rättsskydds jurister och fick rätt.

– Att äntligen bli trodd blev en stor befrielse både personligen och ekonomiskt. Det är skönt att all energi inte längre går till att hantera stressen som det här inneburit för mig. Nu kan jag försöka må så bra som möjligt i stället.

Rent ekonomiskt innebär livräntan att Pelle Embretsen får 10 824 kronor mer i månaden före skatt. Den ständiga värken som gör det svårt att sova får han leva med, liksom känselbortfall i händerna och begränsad rörlighet. Men nu slipper han i alla fall oroa sig för ekonomin, konstaterar han.

– Att jag fick rätt till min gamla inkomst efter flera år med sjuklön, och efter att jag blivit uppsagd från mitt jobb och även utstämplad är en lättnad. Man ska inte bestraffas för att man blir arbetsskadad.

 

Läs också:

Allt färre ersätts för skador