Mårten Martos Nilsson

Ukraina är en oligarkstat. Bakom president och regering drar ett fåtal superrika affärsmän i trådarna. Detta styrelseskick lever vidare även då den nyvalde presidenten Petro Poroshenko har svurit eden den 7 juni, hävdar Konstantin Bondarenko, chef för det oberoende Institutet för ukrainsk politik i Kiev.

Förre presidenten Viktor Janukovytj tillsattes av landets superrika elit som ett slags ”AB Janukovytj”. Ägarna – Achmetov, Kolomojskij, Firtash, Poroshenko och andra oligarker – förväntade sig utdelning i förhållande till hur stort kapital de hade investerat. Vilket de fick de första åren.

När presidenten så gick över till att bara gynna sina egna fick oligarkerna nog. I tysthet stödde flera av dem Maidanupproret. Poroshenko, som länge hade haft politiska ambitioner vid sidan av affärerna, gjorde det öppet. När han nu blir president kliver oligarkstaten fram ur kulisserna.

Den här analysen, som Bondarenko gör i en lång intervju på nyhetssajten RIA Novosti Ukraina, är svår för en svensk läsare att ta till sig. Kan verkligen strävan att berika sig själv driva ett lands främsta politiker?

För ukrainare är den inte konstig. Oligarkstyret är inte ens ”bra” eller ”dåligt”, enligt Bondarenko. Som historiker ser han det bara som ett faktum. En epok som har sin tid.

Men alla epoker börjar någon gång att knaka i fogarna. Maidanrevolten var (oavsett oligarkernas agenda) främst ett folkligt uppror mot korruptionen och vanstyret under Janukovytj. Ett rop på ett nytt, demokratiskt styrelseskick och nya, obefläckade ledare.

Ändå valde alltså ukrainarna en president som har blandat affärer och politik under sin karriär, varit minister under Janukovytj och på vägen blivit miljardär. Någon helt ren kandidat fanns inte, säger det ukrainska byggfackets ordförande Vasyl Andreev när Arbetet frågar vart förhoppningarna från Maidan tog vägen.

– Väljarna såg en möjlighet att samla det ukrainska samhället kring en icke-aggressiv kandidat. Och Poroshenko har styrt effektivt i sin hemort Vinnitsa.

Vasyl Andreev anser att Ukraina trots allt står starkare efter valet. Nu finns en ledare som har uppbackning från EU och USA, kan förhandla med Ryssland, och har befogenheter att ta itu med separatisterna.

– Våra medlemmar i östra Ukraina vågar knappt gå till jobbet, säger Vasyl Andreev. Om de har något.

Att få slut på kriget blir presidentens första uppgift. Först när den är löst, och mängder av förstörda byggnader och vägar ska återuppbyggas, tror Vasyl Andreev på bättre tider för sina medlemmar.

Och på nya steg mot demokrati.