Arbetsgivaren spred ut tretton ton färskt kobajs runt den turkiska mjölkfabriken för att bli av med protesterande arbetare. En kladdig metod visserligen, men mycket effektiv. Ingen kunde stå ut med stanken i längden. Alla arbetare gick hem så småningom.

KobajssaneringDen så kallade bajsskandalen är på väg att utvecklas till en central stridsfråga mellan parterna på arbetsmarknaden i Trukiet. Till saken hör att ägaren av mjölkfabriken, Muharrem Yilmaz, också är vd för landets största arbetsgivarorganisation Tusiad, motsvarigheten till Svenskt Näringsliv.

Yilmaz tvingades avgå i går kväll. ”För att inte skada arbetsgivarorganisationen till följd av bajsskandalen”, förklarade han på en presskonferens.

– Att han avgår hjälper inte våra medlemmar som blivit av med jobbet, säger Lamia Damla på turkiska Livs huvudkontor i Istanbul. Vi tänker inte ge upp förrän de fått tillbaka sina jobb oavsett hur mycket kobajs arbetsgivaren sätter in mot oss.

Bakgrunden är att mjölkfabriken och mejeriet Sutas, som ligger utanför staden Bursa i västra Turkiet, har cirka 2 500 anställda, varav 850 är medlemmar i Tekgida-Is, turkiska Livs. För att få teckna kollektivavtal måste facket ha minst 1 000 medlemmar, det vill säga 40 procent av de anställda, enligt lagen.

Ett 50-tal arbetare fick nyligen sparken när de var på väg att lämna in sina handlingar för att gå med i facket. Det är dessa arbetare som nu demonstrerat utanför fabriken i drygt 40 dagar för att få tillbaka sina jobb.

Repressalier mot arbetare som går med i facket är vardag i Turkiet, trots att rätten att organisera sig fackligt skyddas av författningen. Ju närmare kollektivavtalsspärren facket kommer på en arbetsplats desto hårdare blir arbetsgivaren mot dem som går med i facket. Vanligast är att nyblivna medlemmar i facket inte får något lönepåslag eller blir omplacerade till tyngre eller sämre betalda arbetsuppgifter.

Till en början parkerade arbetsgivaren några långtradare framför de uppsagda arbetarna för att skärma av dem från det omgivande samhället. Men när det inte hjälpte kom man på bajsmetoden.

Metoden har fått svidande kritik från både anställda och människor som bor i närheten av fabriken. Förutom stanken har de råkat ut för en fluginvasion de aldrig varit med om tidigare. Arbetsgivaren har tvingats bekosta en rad insatser från Anticimex mot fluginvasionen i ett bostadsområde nära fabriken.

Men ingen är bara god eller ont på den turkiska arbetsmarknaden. Nyligen försvarade samma vd arbetarna mot regeringen när polisen dränkte deras förstamajdemonstrationer i tårgas. Arbetsgivarorganisationen Tusiad har också försvarat yttrandefriheten i flera sammanhang under senare år. Exempelvis när journalister blivit fängslade eller sociala medier som Twitter och Youtube släkts ner.

Nu är det främst de regeringsvänliga medierna som sprider ut stanken av bajsskandalen över hela landet för att låtsas stå på arbetarnas sida.