Sekos medlemmar på Kustpilen lägger ner arbetet den 17 juni. Facket har varslat om utökad konflikt på Veolias tåg.

Vid middagstid i dag varslade Seko om den utökade arbetsnedläggningen för sina medlemmar på Kustpilen i Östergötland. Stridsåtgärderna där träder i kraft den 17 juni klockan 04, enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Kustpilen trafikerar sträckorna Linköping-Kalmar och Västervik-Linköping, och opereras av Veolia. Där arbetar 60 Sekomedlemmar.

– Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut. Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar om hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på ”svarta listan” och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén, i pressmeddelandet.

– Väldigt tråkigt att facket tar till ännu en, enligt vår mening, onödig åtgärd och som drabbar än fler tågresenärer, säger Veolias presschef Klara Haage till TT.

Hon berättar dock inte om arbetsgivarsidan kommer att svara med några motåtgärder eller inte.