Fritidspersonalen på Svenska skolan i Berlin protesterade mot lönesänkningar. Två dagar senare kom beskedet från arbetsgivaren som är Svenska kyrkans församling i Berlin: Ni är uppsagda.

Antalet elever på Svenska skolan i Berlin minskar till hösten. Skolan, som drivs av Viktoriaförsamlingen i Svenska kyrkan, har därför tidigare meddelat att det kan bli frågan om uppsägningar.

Framförallt vill den göra om tjänster, men en vikarie på skolans fritids har fått besked om lönesänkning.

Det 26 maj skickades därför ett protestbrev mot lönesänkningen till skolans ledning. Två dagar senare blev personalen på skolan, åtta stycken, beskedet att de var uppsagda.

Enligt skolans vd Lena Brolin, som också är kyrkoherde i församlingen, har uppsägningarna inte något med brevet att göra.

– Det handlar om att skolan har lite pengar eftersom antalet elever minskar till hösten, säger hon.

– Att personalen sades upp beror på den tyska arbetsrätten. Vi har fått råd från jurister att göra på det här sättet. Det är svårt att göra om anställningskontrakten annars, säger hon.

De uppsagda uppmanades att söka om sina tjänster.

Syndikalistfacket FAU, som organiserar medlemmar på arbetsplatsen, varnar för att uppsägningarna är ett sätt att göra sig av med obekväm personal.

– Vad jag vet har ingen av oss har blivit lovad att få behålla sitt jobb. Det är inte heller så att den tyska arbetsrätten innebär att anställda måste sägas upp. Jag har varit i kontakt med två jurister som båda säger att det inte är nödvändigt att göra det, säger Linus Kolberg som jobbar med skolans fritidsverksamhet.

Läraren Johnny Hellquist är orolig för att villkoren kan försämras.

– Om vi tvingas söka om våra jobb hamnar vi verkligen på knä i en förhandlingssituation. Det blir en take it or leave it-situation. Jag är orolig för att vi ska förlora allt vi förhandlat fram på skolan, som vår lönetrappa och att vi numera också får betalt då vi åker på skolresor, säger han.