Den friande domen i drunkningsolyckan överklagas. Arbetsgivaren är ansvarig för 17-årings död, anser åklagaren.

Som Arbetet tidigare berättade friade tingsrätten i Mora skogsbolaget Flötningen Skog från ansvar för olyckan 2012 där en ung man miste sitt liv. 17-åringen satt i förarhytten till en skogsmaskin som körde genom isen på en skogstjärn när den skulle trampa upp en vinterväg utanför Idre.

Domstolen ansåg inte att det var sannolikt att 19-åringen som körde maskinen hade kört fel och hamnat på tjärnen även om vägen varit tydligare markerad och om han haft en karta över området i maskinens GPS, vilket åklagaren angivit som orsaker till olyckan.

Domstolen tog dock inte ställning till om arbetsgivaren gjort tillräckliga riskbedömningar inför arbetet och om han borde ha valt en mer erfaren medarbetare till att utföra det. Rätten ansåg att åklagaren inte lyft fram de omständigheterna som orsaker till olyckan i åtalet, men det anser åklagaren vara fel.

Därför överklagas nu domen. Arbetsmiljöåklagare Aino Alhem som driver fallet anser fortfarande att personen som var arbetsmiljöansvarig på företaget ska ställas till svars för att ha vållat 17-årings död genom oaktsamhet eller grov oaktsamhet, och för att ha utsatt 19-åringen för fara. Hon kräver också att företaget ska betala två miljoner kronor i företagsbot.

Fallet har gått vidare till Svea hovrätt.