Mehmet Görmez, Turkiets högste religiöse ledare, är skarpt kritisk mot regeringen efter gruvolyckan. Foto: AP

Mehmet Görmez, Turkiets högste religiöse ledare, är skarpt kritisk mot regeringen efter gruvolyckan. Foto: AP

Gruvolyckan som för tre veckor sedan krävde 301 dödsoffer ska varken skyllas på naturen eller Allah, sade Mehmet Görmez, Turkiets högsta religiösa auktoritet, i ett ovanligt regeringskritiskt tal i dag.  

Det var precis vad premiärminister Recep Tayyip Erdogan sade till arbetarna när han besökte gruvorten dagen efter olyckan. Hans tal om ödet och naturlagarna som yttersta förklaring till gruvolyckan väckte våldsamma reaktioner bland arbetarna och han tvingades avbryta sitt besök i gruvorten Soma.

– Förklaringen ska i stället sökas i obalansen mellan å ena sidan en livsstil i extrem lyx å andra sidan ett modernt slaveri djupt nere under jorden, sade generaldirektören för statens religionsdirektorat, högsta myndigheten som styr över landets drygt 100 000 moskéer.

I sitt tal berättade Mehmet Görmez också hur man struntat i riskerna i arbetsmiljön i den olycksdrabbade gruvan och sade att naturlagarna är Allahs lagar.

– Allah har gett oss förmågan att förstå dessa lagar och förebygga arbetsolyckor.

Vill generaldirektören få sparken?

Kvanc Eliacik, som är internationell sekreterare på arbetarfackens centralorganisation Disk, skrattar åt frågan och säger:

– Det kan inte uteslutas, å andra sidan har vi haft en del olydiga människor på den posten under senare år. I vilket fall är det ett väldigt modigt tal, tycker jag.

I helgen firade fackförbunden ettårsdagen av upproret i Geziparken vid Taksimtorget i centrala Istanbul. Parken ockuperades av bland annat fackföreningarna när regeringen började hugga ner träden för att bygga upp ett affärscentrum där.

Helgens demonstrationer möttes som vanligt av tårgas och vattenkanoner överallt. Hittills har nio personer mist livet samband med protesterna mot rivningen av Geziparken. Ett dussin personer har förlorat synen sedan de blivit träffade av gummikulor eller tårgasgranater.

I fredags inleddes en av flera massrättegångar mot demonstranterna i turiststaden Antalya, där åklagarna yrkar upp till 90 års fängelse för bland annat olovliga demonstrationer och motstånd mot tjänstemän.