En undersökning från Novus som säger att över 50 procent av de LO-medlemmar som röstade i EU-valet valde S, gör att LO ser valet som lyckat. Samtidigt är Sverigedemokraterna, utan konkurrens, partiet med näst mest stöd i LO-leden, nästan 13 procent.

S gjorde sitt sämsta EU-val hittills, några tiondels procentenheter lägre än 2009 och slutade på 24,2 procent. Men kräftgången för S berodde enligt LO:s vice ordförande Tobias Baudin inte på LO:s insatser.

– Det är andra väljare S har tappat, säger Baudin och säger att LO hade som mål att minst 50 procent av LO-röstarna skulle välja S.

Enligt Novus, som frågat 1 000 LO-medlemmar i sin webbaserade Sverigepanel hur de röstade, valde nästan 55 procent S. Enligt SVT:s vallokalsundersökning var det dock bara 41 procent, samma siffra som LO var så missnöjt med 2009.