Tågstrejken i Sydsverige är ett faktum. Tågen stannar klockan tre i natt. Parterna har inte kommit närmare någon lösning i dag, söndag, enligt Seko.

Medlarna väntades lägga fram ett slutbud på söndagen — men inget bud kom eftersom båda sidor ansågs vara för låsta vid sina positioner. Därmed tas 300 tågförare och annan ombordpersonal i strejk under natten mot måndagen.

– Det är bara att beklaga att vi hamnar i ett läge där vi får strejk. Det är ju våra kunder som det blir jättestora problem för. Vi har någonstans mellan 75 000 och 80 000 kunder som åker Öresundståg varje dag. De kommer att prövas hårt under en sådan här strejk, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia.

Tågstrejken får konsekvenser för passagerare som dagligen reser från Köpenhamn via Malmö till Göteborg, Växjö, Kalmar, Karlskrona, liksom resenärer med Snälltåget mellan Stockholm och Malmö.

– Vi är inte närmare varandra nu än när vi sade upp avtalet och varslade om konflikt. De frågorna vi har på agendan är helt olösta. Det innebär att vi inte kan skriva under något avtal i det här läget, så då får konflikten rulla i gång, säger Janne Rudén, förbundsordförande på Seko.

Konflikten utlöstes av Veolias varsel om uppsägning av 250 tågvärdar. Dessa erbjuds att söka jobben igen, men enligt facket till betydligt sämre villkor.

Hur länge konflikten kommer att pågå vågar Rudén inte spekulera i.

– Vi får avvakta och se vad Almega kan tänkas komma med. Man kan väl förvänta sig kontakt, men när har jag ingen exakt tidtabell för.

Veolia uppger att bolaget i stort är överens med facket om att så många som möjligt ska erbjudas heltidsanställningar.

– Men när vi kommer till protokollföring kommer det in en kravställning om att man vill villkora hur många timanställda som ska finnas i företaget, det är ett villkor som är direkt omöjligt, säger Danielsson.

Danska DSB Øresund sätter in extra bussar på sträckan mellan Hyllie i Malmö och flygplatsen Kastrup under strejken. Därifrån kan resenärer ta tåget vidare till Köpenhamn.

Enligt DSB:s pressjour kommer bussarna att gå i skytteltrafik under måndagen. Det kommer troligtvis inte att gå att ta med cykel på bussen och resenärer uppmanas att vara ute i god tid och hålla koll på DSB:s hemsida för trafikinformation.

Fakta: Tågstrejk i Sydsverige

Service- och kommunikationsfacket (Seko) varslade tågoperatören Veolia om strejk från klockan 03.00 på måndagen. Den direkta orsaken är missnöje med att bolaget varslat 250 ombordanställda på Öresundstågen om uppsägning för att kunna lägga om arbetstider och schema.

Själva förhandlingarna gäller ett nytt centralt avtal om personalens villkor vid upphandlingar av tågtrafik och byte av tågoperatörer.

Alla Öresundståg inklusive trafiken över Öresundsbron stannar, liksom Veolias kommersiella trafik med "Snälltåget" mellan Malmö till Stockholm.

Källor: Veolia, Seko (TT)