All svensk Öresundstågtrafik, inklusive trafiken över Öresundsbron, stoppas om fackförbundet Sekos strejkvarsel mot tågoperatören Veolia utlöses natten till måndag. Strejken berör även Veolias lågpristrafik med ”Snälltåget” från Malmö till bland annat Stockholm.

Inga bussar sätts in som ersättningstrafik. Det skulle betraktas som strejkbryteri. Däremot får de som köpt biljett för resa med Öresundståget på måndag resa tidigare om de vill.

Bakgrunden är ett varsel om uppsägning av 200 tågvärdar hos Veolia med möjlighet att söka jobben igen, fast då med reducerade arbetstider – och lägre lön.

Arbetsgivaren hänvisar till behovet av flexiblare bemanning på tågen. Men de ombordanställda och facket rasar mot de försämrade villkoren. Enligt Seko bottnar konflikten i hela avtalssituationen i branschen.

Sedan någon vecka tillbaka förhandlar parterna med hjälp av medlare.

 

Läs också:

Parterna långt isär – tågstrejk sannolik