Kommuner räknar fel på las-dagar, skriver Kommunalarbetaren. Tillfälligt anställda som arbetat tillräckligt mycket för att ha rätt till fast anställning har inte fått det.

Har man jobbat 1 081 dagar under en femårsperiod har man rätt till fast jobb. Problemet är ett datorsystem som används av ett tjugotal kommuner. I stället för att räkna alla arbetsdagar och alla schemalagda lediga dagar, som lagen säger, räknar datorsystemet bara arbetsdagarna och multiplicerar med en fast schablon, till exempel 1,2.

Den som hoppar in enstaka dagar vinner lite på detta, medan den som går på schema kan förlora på det, särskilt om man till exempel jobbar natt och därför har färre arbetspass på en månad.

Maria Hansson, ombudsman på Kommunal, säger till tidningen att fackklubbar inte bör förlita sig på att arbetsgivarens beräkningar stämmer, och att tillfälligt anställda bör skriva upp alla sina arbetspass själva och spara lönespecar.