Santana_1422Så bra som på sitt nya album, gjort med gästvokalister från Latinamerika med omnejd, har jag inte hört Carlos Santana på mycket länge. Santana står liksom och lyssnar in stämningen i de latin-gungande låtarna, för att sen börja mala och vräka toner från elgitarren. Blues som blir hårdrock. Skrikande högt ljud genom högtalaren men nedtonat i mixen. Resultat: som om en ny, extrahård men fortfarande mjuk latinrock-genre har skapats. Och just när man kan tycka att det blir för mycket av hårdrockig, elektrisk gitarr – då byter han till nylonsträngat i ”Una noche en Nápoles” med sångerskorna Lila Downs (Mexiko), Niña Pastori (Spanien) och Soledad (Argentina). Salsa, cumbia, reggae, hiphop, R&B, rock och smäktande latinska popballader med en mängd, för oss både mindre och mer kända vokalister. Typ Gloria Estefan (Kuba/USA), Juanes (Colombia), Ziggy Marley (Jamaica), Samuel Rosa (Brasilien) och Los Fabulosos Cadillacs (Argentina). Även jazzsaxofonisten Wayne Shorter (USA) finns med.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Santanas nya latinamerikanska album Corazón finns på Spotify.
På Spotify finns också en pratskiva där Carlos Santana berättar om sitt nya album, hur han velat visa att Latinamerika och hela världen hör ihop, och kommenterar några av spåren. ”I'm not show biz and entertainment, I'm an activist", som han sagt i en intervju.

Santana, både gitarristen och bandet, har haft en lång karriär. Första gången jag såg och hörde dem (1969 på en rockfestival i Atlantic City) så stod det fortfarande Santana Blues Band i programmet. Samma år kom debutalbumet – lyssna på Spotify – med en blandning av blues, typisk amerikansk 60-talsrock och latin.

Carlos Santana är en mycket skicklig gitarrist och i likhet med många överskickliga gitarrister kan han ibland bli lite tråkig. Ja, det är min personliga åsikt, liksom Havana Moon (från 1983) är ett av mina favoritalbum. I titelspåret tolkar Carlos Santana – helt fantastiskt – en latinlåt av Polarpristagaren Chuck Berry. Hör på Spotify.

På Santanas genombrotts- och mest kända album, Abraxas (1970), finns bl a den personliga – ja, ordet är innovativa – tolkningen av låten ”Black Magic Woman”. Mycket bättre än originalversionen med Fleetwood Mac. Också på Spotify.

För en sammanfattning av gitarristen, sångaren och kompositören Carlos Santana – lyssna t ex på samlingen The Essential Santana. Finns på Spotify.

På YouTube kan man se och höra en presentation som Euronews gjorde av Santanas latinalbum Corazón.
På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning av inledningslåten ”Saideira” från nya albumet med Samuel Rosa (annars medlem i den brasilianska gruppen Skank) som vokalist.
På YouTube finns också en promotionvideo med Bob Marleys reggaelåt ”Iron Lion Zion”, sjungen av sonen Ziggy Marley (Jamaica), från Santanas nya album.
Ännu en promotionvideo – se och hör på YouTube – från Santanas nya album: latinpopballaden ”Margarita” med Romeo Santos (Dominikanska republiken) som vokalist.

Och här – också på YouTube – kan man se och höra Carlos Santana med sångerskan Gloria Estefan framföra låten ”Besos de Lejos” från albumet Corazón.

Eftersom många av gästvokalisterna på albumet Corazón snarare är mindre än mer kända för oss i Sverige så roade jag mig – ja, inte minst mig själv – med att sätta ihop en spellista där jag samlat låtar från gästernas egna album.  Hör på Spotify.  (Kom förresten med lite annat också på spellistan – lyssna!)