Det arbetsgivarvänliga gruvfacket ockuperades av protesterande medlemmar.

Det arbetsgivarvänliga gruvfacket ockuperades av protesterande medlemmar. Foto: Disk

 

I går ockuperade arbetare det gula gruvfacket Maden-Is huvudkontor i det olycksdrabbade gruvdistriktet Soma i västra Turkiet. Samtidigt rapporterar medierna att två personer skjutits ihjäl av polisen under helgens demonstrationer till stöd för gruvarbetarna som miste 301 arbetskamrater i en arbetsolycka förra veckan.

Det gula gruvfacket Maden-Is huvudkontor i gruvdistriktet Soma ockuperades av flera tusen gruvarbetare i går. Arbetarna lämnade tillbaka sina medlemskort och krävde att både ordföranden och styrelsen ska avgå.

Fackets regionordförande gjorde genast som arbetarna krävt. Han trädde fram under polisskydd och meddelade att han avgår. En stund senare gjorde samtliga styrelseledamöter samma sak.

Det regim- och arbetsgivarvänliga Maden-Is är största facket på olycksgruvan i Soma som har drygt 6 000 anställda.

– Men inte längre, säger Kivanc Eliacik, ansvarig för internationella relationer på Disk, arbetarfackens centralorganisation. Arbetarna ansluter sig nu i stora grupper till gruvfacket Dev-Maden-Is som ingår i Disk.

Kivanc Eliacik berättar att han inte vill prata skit om det gula facket mitt under det pågående sorgearbetet, men att arbetarna nu har förstått på vilken sida deras fack har stått under alla dessa år.

– Men det blev en mycket dyr insikt tyvärr. Arbetarna reagerade starkt redan under olycksdagen då det gula facket gick ut och sade att arbetsgivaren eller myndigheterna inte gjort något fel – innan de själva uttalat sig om olyckan.

De gruvarbetare som ockuperade fackets huvudkontor i Soma i går hävdade att deras fackliga företrädare på olycksgruvan har varit lika medvetna om säkerhetsbristerna som arbetsgivaren.

Enlig den åklagarmyndighet som utreder olyckan kan orsaken till den katastrofala explosionen och den efterföljande branden inne i gruvan inte kan ha varit ett ”elfel” som bolagsledningen uppgivit.

Beslagtagna handlingar och datorer visar att det kommit flera varningar från så kallade ”gassensorer” redan två dygn före explosionen som orsakade en stor brand inne i gruvan förra tisdagen. Av varningarna framgår även att kolmonoxidhalten i luften varit alldeles för hög minst två dagar före explosionen. Arbetarna dog just av kolmonoxidförgiftning.

Överlevande arbetare berättar att det fanns drygt 800 personer på den plats i gruvan där det skedde en explosion, trots att det högst tillåtna antalet arbetare på den platsen är 300. Arbetarna berättar också att deras gasmasker var värdelösa eftersom deras filter tog slut efter några få minuter. Arbetskamrater som låste in sig i det så kallade ”skyddsrummet” med extra syre och mat, kvävdes till döds mycket fortare än de som inte gick in i skyddsrummet.

Arbetarna rapporterade bristerna till sina chefer och fackliga företrädare långt förre olyckan. Men i stället för att stoppa produktionen ignorerade de samtliga varningar.

Enligt turkiska tidningar sköt polisen ihjäl två demonstranter i Ok Meydani, en förort till Istanbul, när dessa ville manifestera sina sympatier för gruvarbetarna.

– Vi ska gå till botten med dödsskjutningarna, lovade vice premiärminister Bulent Arinc på en presskonferens.

Polismyndigheten i Istanbul har meddelat samtliga poliser som fanns på plats vid demonstrationerna att lämna in sina vapen för undersökning, skriver turkiska tidningar.

Hittills har åtta chefer häktats för olyckan. Bland de häktade finns både bolagets vd och styrelseordförande. Cheferna åtalas för vållande till annans död i 301 fall och till vållande av kroppsskada i 480 fall. Något som kan sluta med livstid om de fälls för grovt arbetsmiljöbrott. Att höga chefer fälls för sådana brott är dock ytterst ovanligt.

De omkomna gruvarbetarnas stövlar.

De omkomna gruvarbetarnas stövlar. Foto: Disk