Åsa Romson. Språkrör men inte lättidentifierad. Foto: Pontus Lundahl

 

MP blev näst största parti i EU-valet, men i den egna vallokalen fick Åsa Romson problem när hon skulle rösta. Hon hade glömt leget hemma.

Det slutade med glädjedopp i fontänen på Mariatorget, men många långa timmar innan dess stod Åsa Romson och delade ut valsedlar utanför sin hemmavallokal, Aspuddens skola i Stockholm.

Innan nästa uppdrag under en hektisk dag passade det bra att själv slinka in och rösta, det är i stadsdelen Örnsberg hon är folkbokförd. Fast legitimationen hade i hastigheten blivit kvar hemma, det är mycket att tänka på en valdag.

Som röstmottagare har man tre möjligheter att identifiera en person som vill rösta; genom giltig legitimation, genom att med en signatur markera ”känd” i röstlängden eller genom att en annan person intygar att personen är den den utger sig från att vara.

Hur tänkte ni, Birgitta Pallblad, vice ordförande i valdistrikt 10 Hägersten, när ni skickade iväg MP:s språkrör Åsa Romson att leta runt i närområdet för att hitta en person som vågade sätta sitt personnummer i pant på att hon var hon? Vilket blev undertecknad.

– Ja hon hade ju varken röstkort eller legitimation med sig. Jag stod vid dörren då och delade ut valsedlar, jag satt inte och tog emot vid bordet.

Kände ni inte igen henne så att ni kunde intyga det själva då?

– Jo det gjorde vi, men så långt tror jag inte att vi tänkte. Vi tyckte väl att rätt ska vara rätt, att hon inte skulle ha några fördelar gentemot andra röstande.