Åtta höga chefer har nu häktats för gruvolyckan i Turkiet. Cheferna åtalas för vållande av annans död och kroppsskada, vilket kan ge livstidsfängelse.

Sammanlagt har 25 chefer gripits efter olyckan som i förra veckan krävde 301 arbetares liv, åtta av dem är nu häktade. Bland de häktade finns gruvbolagets vd Can Gurkan och styrelseordföranden Ramazan Dogru.

Cheferna åtalas för vållande av annans död i 301 fall och för vållande av kroppsskada 480 fall. Något som kan sluta med livstid om cheferna fälls för grovt arbetsmiljöbrott. Att höga chefer döms för sådana brott är dock ytterst ovanligt.

Vanligast är att chefer på lägsta nivå, oftast platschefer, hålls ansvariga för arbetsolyckor. Straffet kan vara upp till åtta års fängelse när det rör sig om grova arbetsmiljöbrott som vållande till annans död. I det aktuella fallet finns inte många av de ansvariga platscheferna kvar i livet.

Tusentals gruvarbetare i Soma, staden där 301 arbetare miste livet, la i dag ner sina verktyg, berättar TT. Detta på uppmaning av den största fackföreningen i staden, Maden-Is, som kräver att gruvorna i regionen inspekteras av landets nationella gruvmyndighet.

Enligt den regionala fackföreningsordföranden Tamer Kucukgencay berör beslutet 3 200 arbetare.