I maj 2010 omkom två personer, en 52-åring och hans 21-årige son, när hisskorgen de arbetade i störtade 100 meter ner i ett gruvschakt i LKAB:s gruva i Malmberget.

Polisen är nu klar med utredningen och fem företag, bland annat LKAB och NCC, misstänks för arbetsmiljöbrott, skriver NSD.

Inom några dagar ska ett beslut tas om utredningen håller för att väcka åtal. Om något av företagen åtalas och fälls kommer de att åläggas betala en företagsbot.

– De har i någon del var och en brutit mot arbetsmiljölagen. De har begått brott av oaktsamhet, och det finns ett orsakssamband mellan oaktsamheten och den olycka som skett, säger Laurent Delvenne, polisens utredare av dödsolyckan, till tidningen.

Inget av de misstänkta bolagens företrädare vill säga något innan eventuellt åtal väcks.

Inga enskilda personer kommer att dömas för dödsolyckan.

Det är fyra år sedan dödsolyckan inträffade.

– Det är åt helvete för lång tid, säger Tomas Nilsson, IF Metalls avdelningsordförande.

Åklagarenheten har alldeles för lite resurser, enligt Nilsson. Det dröjer alldeles för länge innan ansvarsfrågan reds ut.

– Familjen får leva med lång ovisshet.

Mamman till sonen har tidigare JO-anmält den långa utredningstiden.

 

Läs också:

Dödsolycka i LKAB-gruva i Malmberget

Olyckan

Dödsolyckan inträffade den 18 maj 2010.

Far och son arbetade i en hisskorg. De höll på att besikta ett så kallat skipschakt, som byggdes till den nya huvudnivån östra fältet.

En hjulburen mobilkran hade parkerat på 1 000-metersnivån, och hissen hängde från den. Plötsligt störtade hissen helt utan kontroll och kraschade på 1 136-metersnivån.

Arbetsmiljöverket har utrett händelsen. Rapporten är en del i polisens förundersökning.

Polisens långa utredningstid är anmäld till JO, som inte fattat något beslut ännu.