Abdeslam Ouaddou, till höger på bilden, var en av talarna när IFS inledde sin kongress. Foto: Lionel Cironneau

 

Vad har fotboll med världsfacket IFS att göra? Allt mer. Den marockanske proffsspelaren Abdeslam Ouaddou var en av de första som talade då världsfacket inledde sin kongress i Berlin.

Abdeslam Ouaddou har spelat för det marockanska landslaget och flera storklubbar i Europa. Men då han började han spela i Qatar blev det problem. Avtalet följdes inte och då han klagade råkade han illa ut.

– Jag hade mycket svårt att lämna landet, sa han då Internationella fackliga samorganisationen, världsfacket IFS, inledde sin kongress i Berlin.

Flera fotbollsspelare i landet har vittnat om liknande incidenter. Att de lovats en lön men inte fått ut den och när de protesterat så har det stött på svårigheter.

Fast de som drabbas värst är oftast inte fotbollsspelare utan andra yrkesgrupper.

Byggnads- och Träarbetarinternationalen (BTI) bedömer att om inget görs för att förbättra säkerheten kan omkring 4 000 byggjobbare dö innan det är avspark för fotbolls-VM i Qatar 2022. Säkerheten är dålig men det har även förekommit flera vittnesmål om arbetare som haft svårt att få ut rätt lön.

Senaste tiden har fack också uppmärksammat dåliga arbetsvillkor i Vitryssland och Brasilien som arrangerar hockey-VM och OS.  Kampanjerna har ofta kopplats till idrottsarrangemang.

karlpetter– Det har visat sig att det är bra dörröppnare, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som sitter i IFS kommitté för fackliga och mänskliga rättigheter och är på plats under kongressveckan i Berlin.

I Qatar tillämpas, som i flera andra länder i Mellanöstern, det så kallade kafalasystemet. Det är ett system med arbetskraftsinvandring där arbetsgivare går i god för utländska arbetare. Det innebär att företagen får stor makt att kontrollera de anställda.

– Det är egentligen en ren kopia av det sydafrikanska apartheidsystemet. Det är ett systematiskt missbruk där miljontals människor utnyttjas. Bara i Qatar är det 1,4 miljoner som jobbar under kafalasystemet, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I dag, måndag, röstade kongressen dessutom för att kräva att det internationella fotbollsförbundet Fifa ska se till att det är bra arbetsvillkor i de länder där det ska genomföras stora evenemang.

Sharan Burrow– Qatar är en slavstat. Arbetare dör och om Fifa inte agerar delar organisationen skulden. Fifas ordförande Sepp Blatter har äntligen medgett att beslutet att ge Qatar VM var ett misstag. De löften de fick om arbetsrätten var bara kosmetiska, och det är dags för Fifa att stå upp för mänskliga rättigheter, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i en kommentar.

På kongressens första dag, som var i går söndag, talade även den avgående ordföranden för IFS, tyska fackbasen Michael Sommer samt Tysklands utrikesminister Frank Walter Steinmeier. Han sa att ojämlikhet är ett hot mot säkerheten och att fackföreningar är en bra motvikt mot en allt för ojämlik utveckling.

På plats i Berlin finns 1 500 fackliga från 161 länder för att mejsla fram gemensamma fackliga mål.

Andra frågor som ska diskuteras på IFS tredje kongress handlar om arbetsvillkor för migranter, den ekonomiska krisen i Europa, samt EU:s frihandelsavtal med USA.

Valberedningen föreslår att Sharan Burrow ska fortsätta som generalsekreterare. Det finns dock kritiker. Flera fack tycker att hon trampat på för många tår med vad som anses vara en hård ledarstil. Att hon dessutom ställt sig bakom att det statskontrollerade kinesiska facket ska ingå i ILO:s styrelse har mötts av starka interna protester.

Två fack från Benin har därför lanserat en motkandidat: kanadensaren Jim Baker, som jobbar för världsfacket och koordinerar verksamheten mellan de globala facken.

Det mesta talar dock för att Sharan Burrow får fortsätta.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är nominerad till en post och kan på fredag bli en av de två biträdande ordförandena för världsfacket IFS.

Världsfacket IFS

Internationella fackliga samorganisationen består av 325 nationella fack i 161 länder som tillsammans företräder 175 miljoner arbetare. Organisationen bildades 2006. Detta är organisationens tredje kongress. IFS har sitt huvudkontor i Bryssel.

Källa: IFS