Fem höga chefer har häktats för gruvolyckan i Turkiet som krävde 301 arbetares liv förra veckan. Cheferna åtalas för vållande av annans död och kroppsskada.

Sammanlagt har 25 chefer gripits varav fem är häktade. Ytterligare fem höga chefer, däribland gruvbolagets vd Can Gurkan, satt i häktesförhandlingar i en domstol i gruvorten Soma vid lunchtid i dag.

Samtidigt uppger åklagarmyndigheten att orsaken till den katastrofala explosionen inne i gruvan inte kan ha varit ett ”elfel” som det uppgivits av bolagsledningen.

Beslagtagna handlingar och datorer visar att det kommit flera varningar från så kallade ”gassensorer” redan två dygn före explosionen som orsakade en stor brand inne i gruvan i tisdags. Av varningarna framgår även att kolmonoxidhalten i luften varit alldeles för hög minst två dagar före explosionen. Arbetarna dog just av kolmonoxidförgiftning.

Också överlevande arbetare har rapporterat till sina chefer att kolen känts alldeles för varm de senaste dygnen. Men cheferna som borde ha stoppat produktionen ska ha ignorerat samtliga varningar, uppger turkiska medier idag.

Dagstidningen Sabah skriver också att regeringen planerar stoppa produktionen i samtliga gruvor i landet tills gruvbolagen uppfyllt ILO:s krav på en säker arbetsmiljö inne i gruvorna.

Både gruvbolagen och regeringen har tidigare struntat i ILO:s regler och rekommendationer om arbetsmiljön inne gruvorna.